Hamáčka znepokojují některé kroky maďarského premiéra Viktora Orbána

14.09.2018 15:05

Středeční hlasování Evropského parlamentu (EP) nebylo soudem s Maďarskem a ani nesouviselo s postojem Budapešti k migraci. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je pověřen i řízením Ministerstva zahraničí. Uvedl rovněž, že jako předsedu ČSSD ho některé kroky vlády maďarského premiéra Viktora Orbána znepokojují. S europoslanci ČSSD, kteří se ke stanovisku EP postavili různě, o jejich hlasování mluvit nebude. Informuje o tom ČTK.

Hamáčka znepokojují některé kroky maďarského premiéra Viktora Orbána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

„Nejednalo se o žádný soud nad Maďarskem za jeho pozice k migrační krizi. Tam se jednalo o vyjádření politického názoru poslanců Evropského parlamentu na aktuální situaci v Maďarsku," řekl Hamáček. Hlasování je podle něj signál, že evropské státy jsou znepokojeny tím, jaké kroky Orbánova vláda činí.

„Mě také některé kroky vlády Viktora Orbána znepokojují, například jeho kroky ve vztahu k soudům, ve vztahu k nezávislým médiím," řekl. Připomněl, že partnerská strana ČSSD je v Maďarsku v opozici a staví se k Orbánově vládě velmi kriticky. „Mám pochopení pro hlasování těch poslanců, kteří zahájili proces," řekl.

Ze čtyř europoslanců ČSSD podpořil rozhodnutí EP Miroslav Poche, kterého strana nominovala na ministra zahraničí, ale prezident Miloš Zeman ho jmenovat odmítl. Proti návrhu byl Jan Keller, zdržel se Petr Poc. Olga Sehnalová se hlasování nezúčastnila. Podle Hamáčka strana nedávala svým europoslancům závaznou pozici pro hlasování a on sám s nimi nebude jejich hlasování probírat.

Hamáček také upozornil, že hlasování EP, který vyzval země EU, aby zahájily řízení proti Maďarsku kvůli vážnému ohrožení hodnot Evropské unie, je jen zahájením procesu, u kterého není jisté, jak skončí. Připomněl, že pokud by došlo až na hlasování Evropské rady o pozastavení práv Maďarska v EU, vyžadovalo by to jednomyslný souhlas všech ostatních zemí. Kdyby na takové hlasování došlo, Česko by podle Hamáčka zformovalo příslušnou pozici. S odkazem na Pocheho odmítl, že by se taková pozice stanovila na základě hlasování jednoho europoslance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…