Hanák se v ČT rozjel: Dopravě nejvíc ublížil Bárta. A pokud jde o Ťoka ...

13.11.2014 21:08

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák se ve čtvrtečním Hyde Parku České televize vyjadřoval především k možnosti, že se Dan Ťok ze společnosti Skanska může stát příštím ministrem dopravy. Je to dobrá volba? Hanák, který příliš nešetřil ani předchozí ministry dopravy, si to tak úplně nemyslí - kvůli železnici, mýtu, vodní dopravě i Skanske. Pak vychválil Zemana v souvislosti s cestou do Číny.

Hanák se v ČT rozjel: Dopravě nejvíc ublížil Bárta. A pokud jde o Ťoka ...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Rychlost výměn ministrů v této zemi je podle Hanáka tristní, protože tento resort potřebuje stabilitu. „Odborníků na dopravu v zemi moc není a ti, co v poslední době resort vedli, tomu moc nerozuměli. Přitom odbornost je tam nesmírně nutná,“ zdůraznil Hanák. Současná politická reprezentace dopravě nerozumí. Nejvíc ji poškodil Vít Bárta, který zastavil přípravy staveb,“ pokračoval Hanák v palbě.

Tragická vodní doprava

V sekci dopravy nám chybí i legislativní základy. O nich prý Prachař nedokázal vyjednávat s politickými partnery, což je problém. Tonda Prachař vzal resort, ale možná nedocenil umění jednat s lidmi,“ uvedl Hanák, který zároveň vyjevil, že Prachaře zná velmi dlouho.

A pak už došlo na možného příštího ministra Dana Ťoka ze Skansky. Hanák to vidí tak, že ze 40 procent jde o skvělého manažera, profesionála, ale současně je to končící manažer Skansky a to bude jeho velký handicap. Vždy nad ním bude stín podezření o střetu zájmů. Je také otázka, jestli se vyzná ve všech segmentech resortu, které tento obsahuje. Podle prezidenta zřejmě nebude mít dost znalostí v oblasti železnic. A zde je problémů opravdu hodně, což bylo patrno i u Prachaře.

Pak je tu mýto. „To nezavinil pan ministr Prachař, ale jeho předchůdci - velmi špatný ministr Žák,“ vypálil host v pořadu. Problémy pak najdeme i ve vodní dopravě. To je prý tragická oblast v této zemi, protože ji dlouho nikdo neřešil. Podle Hanáka s tím začal až Prachař. „Nikdo nechce řešit třeba jezy,“ podotkl Hanák.

V této zemi chybí politické elity

Následně se vyjadřoval k situaci na Ředitelství silnic a dálnic. Situace tam podle Hanáka není rozhodně dobrá a bylo by možná dobré přestat experimentovat a podívat se, jak to funguje v zahraničí.

„V této zemi chybí politické elity, které by byly schopny vést těžká ministerstva,“ prohlásil také Hanák. Babiš je prý sice odborník na financích, ale ani on nemá ve svém hnutí odborníky na dopravu, kteří by byli k ruce Antonínu Prachařovi.

Stejně tak v Česku chybí odvaha dlouhodobě od státních zakázek odstavit firmy, které podvádějí. To je věc, která podle Hanáka nesouvisí zdaleka jen s dopravou. V obecné rovině je problém, že máme řadu veřejných soutěží, kde je rozhodujícím kritériem pouze cena. Hanák v této souvislosti zmínil i skutečnost, že zakázku vyhraje velká firma, ale ta ji následně dělí mezi menší hráče. Do toho by prý mohl vnést více světla i Ťok se zkušenostmi ze Skansky.

Situace na železnici a provozovatelé mýta

Hanák před kamerami pochválil Prachaře za dobré odstartování příprav zákona o železnici. Celkově jde ale o velmi složitou situaci, ve které hrají roli i tradičně silné železniční odbory. Přesto personální změna v čele Českých drah, kterou Prachař provedl těsně před vlastním pádem, prý na jeho konec neměla vliv.

Nový ministr se bude muset zabývat i mýtem. „To je problematika, kde by měl být pan Ťok pevný v botách,“ uvedl Hanák, který je přesvědčen, že tady asi bude mít pan Ťok přehled.

Intervence ČNB a daňové ráje

Ve středečním Hyde Parku České televize guvernér ČNB Miroslav Singer vychvaloval intervenci, kterou banka provedla před rokem. Hanák ale o den později poměrně jasně nesouhlasil. „Je třeba to hodnotit po odvětvích a třeba dopravě, kterou také zastupuji, to výrazně uškodilo."

Prezident Svazu průmyslu a dopravy reagoval také na aféru nového šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Ten je kritizován za to, že v Lucembursku budoval daňový ráj. „Můj názor je ten, že by daňové ráje v EU neměly být, protože pokud chceme rovné podmínky v podnikání, tak to není správné,“ řekl jasně. Nelíbí se mu prý ani to, že nová evropská komisařka Věra Jourová získala ke správě oblast spravedlnosti a rovnosti příležitostí. Česku by slušela spíše doprava nebo průmysl. Protože jsme hodně průmyslová země a nejsme nejmenší zemí EU.

Úspěšná mise prezidenta Zemana

Hanák řekl své i k návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně. „Byla to mimořádně vydařená mise,“ zdůraznil. Podařilo se uzavřít dohody ohledně technických vysokých škol, stejně tak jako kontrakty pro české letecké motory a podobně. I naši vinaři prý byli mimořádně úspěšní, protože dohodli import našich vín do Číny. „Já považuji za dobré, že sem přijde pobočka Bank of China, což jsme s panem prezidentem dojednali,“ pronesl Hanák. Další podnikatelská mise bude koncem listopadu směřovat do Tádžikistánu. Ocenil také skutečnost, že se českého průmyslu příliš nedotkly sankce EU vůči Rusku.

Jasně také řekl, že jako byznysmen se příliš nezajímá o lidská práva. Podstatné je, jak podnikatelsky pomoci této zemi. Současně si však uvědomuje, že jde o těžkou otázku s ohledem na blížící se výročí 17. listopadu 1989. Zároveň poznamenal, že ekonomický model před rokem 1989 nebyl dobrý, současný je lepší. „Sám se přiznám, že každý rok chodím na Národní třídu zapálit svíčku, protože ti mladí lidé ani možná tehdy nevěděli, jak dobře dělají pro budoucí podnikatele,“ řekl host v pořadu.

Současný sociální systém pak Hanák považuje za poměrně štědrý. Chápe sice, že zde žije víc než pět set tisíc lidí bez práce, ale domnívá se, že tu existuje standardní záchranná síť.

Rakovina

V závěru pořadu pak prozradil, že před třemi lety prodělal velmi těžkou rakovinu. „Jsem rád, že žiji a nechci měnit styl života,“ pronesl. Odpovídal tím na otázku, proč se nestal ministrem v Zemanově - Rusnokově vládě.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…