Hanba, ovce, blbečkové. Čeští fotbalisté poklekli kvůli černochům. A začala vzpoura

15.10.2020 7:30

Čeští fotbalisté včera v Glasgow prohráli 1:0 se Skotskem. Gól dostali už v šesté minutě a následně se čeští hráči nedokázali dostat přes skotskou obranu. To však nebylo vše, co česká reprezentace prohrála. Přišla i o přízeň diváků, alespoň některých. Fotbalisté si totiž po hvizdu rozhodčího klekli jako gesto sympatie s hnutím Black Lives Matter. A tím si na českém internetu zavařili. „Hanba, ovce, blbečkové,“ zaznělo v mírnějších reakcích.

Hanba, ovce, blbečkové. Čeští fotbalisté poklekli kvůli černochům. A začala vzpoura
Foto: Repro Twitter
Popisek: Český a skotský fotbalový tým na zápasu v Glasgow

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
Čeští hráči v žlutozelených dresech rozhořčili některé své fanoušky, když stejně jako skotští hráči poklekli ve výrazu pokory před hnutím Black Lives Matter (zkracované jako BLM). Pro úplnost dodejme, že názory na hnutí se různí, jeho příznivci ho chválí, že bojuje proti rasismu, nerovnému zastoupení černochů ve funkcích, diskriminaci, policejnímu násilí apod. A jeho odpůrci mu kladou za vinu, že je jen záminkou pro nepokoje, rabování, žhářstí, násilí a dokonce i vraždy.

Proti symbolickému pokleku se už ozval poslanec SPD Jaroslav Foldyna: „Skotsko–Česko: oba týmy klečely za BLM! Tak za mě vy blbečkové, za mě vy nereprezentujete. Blbci!“ vzkázal reprezentaci.

Kritika se ozvala také z Trikolóry, od Miroslava Červenky. „To u mě tenhle tým skončil. Já teda poskokům neomarxistů v hnusných dresech fandit nemohu. Táhněte do zádele!“ prohlásil a dodal, že v roce 1936 na olympiádě v Berlíně českoslovenští sportovci odmítli hajlovat, ale v roce 2020 čeští fotbalisté neodmítli pokleknout.

Další, komu utkání nebylo po chuti, byl František Matějka, bývalý předseda Strany nezávislosti České republiky. „Hele až bude z fotbalu zase normální sport a přestanou do něj strkat tuhle úchylnou politiku poklekávání na hvizd, dejte mi někdo vědět. Dík. Výměnu nádherných dresů nároďáku v národních barvách se státním znakem za zelený žabáky jsem ještě dal, ale tohle už ne,“ pravil.

Blogger Ladislav Větvička také nebyl spokojen: „Ani jeden se nenašel, který by se vzepřel nátlaku? Co jste čekali od výběru Protektorátu  ve žlutých dresech popelářů.“

Komentátor Tomáš Vyoral šel ještě dál. „Česká reprezentace ve WTF žlutých dresech, které s reprezentací ČR mají společného asi tolik jako slepice Scania na dresech hokejistů vyrobená za pěkné love od Zárubovic brášky za vydatné PR podpory Roberta. A poklek na počest rasistického černošského hnutí Black Likes Mordor... Nagelované kopačky s top tetováním opět ukázaly, jak jsou pokrokově vypatlané... a ještě malinko opožděně – čímž tomu dodali šťávu. Jako za komárů, nikdo si nedovolil stát? Tuž nevím, zda demokratúra, debilita nebo od každého trochu...“ popsal situaci.

Ani další komentátor, František Kubásek, si nebral servítky: „Skotsko–Česko: oba týmy klečely za BLM! Vy kopačky vypatlaný, zaplatíte bělochům ty spálený baráky a vykradený obchody? Česká reprezentace, hmm? Jestli to máte příkazem, tak jste poslušný loutky. Jděte do píči.“

Ironicky si přisadil publicista Matyáš Zrno: „Naši hráči asi klečí, aby odprosili za náš podíl na mezinárodním obchodu s otroky, kterého se účastnili jejich pra-pra-pra-pra-pra předci, když si u Žida koupili kafe,“ narážel na texty prosazující myšlenku, že i Česko se podílelo na otrokářství.

I pod oznámením České fotbalové reprezentace bylo živo. „Mohli jste prohrát se ctí, prohráli jste s ostudou. Ani se nevracejte. Jedině po 14 dnech nesymbolické a opravdové úklidové brigády ve vyrabovaných obchodech v Minneapolisu, Chicagu a jiných místech. Můžete jim i dokoupit zboží, peníze máte. Jejich majitelé Vaši pomoc jistě ocení,“ doporučoval jeden z komentujících. Dále se ozvalo obvinění, že jsou hráči ovce, když si klekají a že tím podporují ‚marxisty a komunisty‘ a přišla i otázka, zda příště budou klečet před NSDAP. Za poklek fotbalisty nepochválil nikdo.

autor: kas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…