Hanebné, sekl komisař OSN proti návrhům Turecka na zastavení uprchlíků. Jan Zahradil je však pro

08.03.2016 11:01

Dohodu EU s Tureckem vnímá mimořádný zástupce OSN pro mezinárodní migraci Peter Sutherland jako poněkud hanebnou. Uvedl to v televizní debatě v britské televizi. Informoval o tom server Britské listy, který přinesl také názor europoslance Guye Verhofstadta. K dohodě se na sociální síti vyjádřil také český europoslanec Jan Zahradil.

Hanebné, sekl komisař OSN proti návrhům Turecka na zastavení uprchlíků. Jan Zahradil je však pro
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

„Vidím současnou situaci jako poněkud hanebnou. Z hlediska rozvinutého světa. V podstatě čelíme otázce, zda máme povinnost poskytnout útočiště pro ty lidi, kteří prchají před pronásledováním. Jenže všichni hovoří, v Bruselu a všude jinde, jedině o tom, jak proud uprchlíků zastavit. Jak je donutit, aby se vrátili zpátky,“ posteskl si Sutherland s tím, že takový přístup k problému je nepřijatelný. „Politikové ignorují lidskost,“ uvedl.

Celý text je ZDE

Nepřijímám argument, že nějaká evropská země je plná

Dohoda podle něj také představuje odmítnutí hodnot Evropské unie. Moderátor k tomu podotkl, že Británie odmítá uprchlíky přijímat s tím, že je už plná. „Po řadu let jsme přijímali imigranty a teď už žádné přijmout nemůžeme,“ řekl moderátor. „Já prostě nepřijímám argument, že Británie je plná nebo že jakákoliv evropská země je plná. Skutečné celkové počty lidí, kteří se narodili mimo Británii, jsou opravdu nízké ve srovnání s počty v jiných zemích Evropy. Všichni přece musí sdílet určitou míru spoluodpovědnosti. Podle mého názoru Evropa je založena na solidaritě, vyžaduje solidaritu,“ uvedl Sutherland.

K uvedené dohodě je velmi skeptický Guy Verhofstadt, europoslanec a bývalý belgický prezident: „Je to hlavně Turecko vydírající Evropskou unii. Říká, když nás nevpustíte do EU, když nám nedáte peníze, když nám nedáte víza, tak lidé budou dál přicházet do Evropy. A my tu uzavíráme ostudnou dohodu, protože jsme se ocitli v této obtížné situaci v důsledku neexistence řádné evropské strategie. Neexistuje žádná evropská hranice a ochrana hranice, neexistuje žádná azylová procedura. Neexistuje žádný evropský migrační systém,“ upozornil politik.

Nedávat miliardy Erdoganovi, ale uprchlíkům

Podle něj je zapotřebí dvou věcí. Zaprvé je nutné rychle vytvořit evropskou ostrahu hranice, je třeba vytvořit recepční střediska, která budou schopna rozlišovat mezi ekonomickými migranty a uprchlíky. A druhá věc je použít těch 6 miliard eur ne k tomu, aby se daly Erdoganovi, turecké vládě, ale měly by se dát uprchlíkům v uprchlických táborech. „Oni jsou dnes nuceni vyžít ze 7 dolarů měsíčně! To je nemožné! Je nutno daleko více zlepšit podmínky v těch táborech,“ prohlásil Verhofstadt.

Připlaťme si, ať uprchlíci zůstanou v Turecku

Trochu jinak celý problém vidí český europoslanec Jan Zahradil (ODS). Poukázal na to, že na tureckém území nyní žijí tři miliony uprchlíků ze Sýrie. „Nevím jak kdo, ale já bych udělal všechno pro to, aby se nevydali na cestu do Evropy. Což mj. znamená si i připlatit za to, aby zůstali, kde jsou,“ napsal Zahradil na sociální síti. Nutné je také hlídat vnější hranice, na čemž je shoda, ale i vnitřní hranice EU. Na tom shoda prý není. „Páč se to nelíbí Frau Merkel,“ podotkl Zahradil.

Celé znění příspěvku europoslance Jana Zahradila na jeho facebookovém profilu:

K Turecku jen jednu poznámku, než tomu zase začnou všichni na fb rozumět: dnes jsou na jeho území už 3 miliony(!!!) uprchlíků ze Sýrie. Nevím jak kdo, ale já bych udělal všechno pro to, aby se nevydali na cestu do Evropy. Což mj.znamená si i připlatit na to, aby zůstali kde jsou. A dále samozřejmě hlídat vnější(na tom je shoda) i vnitřní(na tom shoda není, páč se to nelíbí Frau Merkel) hranice EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…