Hanobení ostatků a propagace fašismu. Za řádění na Gottwaldově hrobě už se chystá žaloba

26.02.2014 16:46

Komunistickým místopředsedům Jiřímu Dolejšovi a Petrovi Šimůnkovi se hrubě nelíbí řádění antikomunistických aktivistů u hrobu Klementa Gottwalda ve výroční den Vítězného února. Proto se nediví kolegovi Milanu Krajčovi, který na aktivisty podal trestní oznámení.

Hanobení ostatků a propagace fašismu. Za řádění na Gottwaldově hrobě už se chystá žaloba
Foto: Hans Štembera
Popisek: U hrobu Klementa Gottwalda a dalších funkcionářů bývalé KSČ se sešli sympatizanti i odpůrci. Odpůrců bylo tentokráte více

Anketa

Má být Marta Semelová trestně stíhána za výroky o vině dr. Horákové?

25%
75%
hlasovalo: 16456 lidí
Úterní dostaveníčko antikomunistů u Gottwaldova hrobu bude mít možná ještě dohru. A to přímo policejní. Jenže policistům se nebudou zodpovídat komunisté, jak by se mohlo zdát, ale ti, co si málem u hrobu „prvního dělnického prezidenta“ zatančili.

O co jde? Jak již v úterý ParlamentníListy.cz uvedly, pražští komunisté se každoročně ve výroční den Vítězného února scházejí u hrobu zmiňovaného komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Protentokrát na této sešlosti chyběla poslankyně KSČM Marta Semelová, která dokonce kvůli svým projevům u tohoto hrobu čelila v minulých letech trestním oznámením. Ve svých slovech totiž chválila komunistický režim a loni například řekla, že události v únoru 1948 otevřely cestu k naději lidstva.

U Gottwaldova hrobu ale v úterý chyběli i další komunisté, kteří zde každoročně pějí internacionálu. Zato zde nechyběla až dvacítka antikomunistů s velkými transparenty v rukách. Těmi pak hrob, kde kromě Gottwalda a jeho manželky Marty jsou pochovány i další komunistické osobnosti, doslova obložili.

Když ovšem jeden z aktivistů začal zarovnávat hrobku cedulemi s antikomunistickými hesly, hlasitě se přitom začala hýbat hlavní náhrobní deska. „Hele, nevyndáme ho?“ vtipkoval při tom drsně.

Kromě toho ale přítomní nešetřili ani ostrými protikomunistickými hesly a i oblečením.

Hákový kříž a rudá hvězda?

„Právě jsem se vrátil z hrobu!“ parafrázoval ironicky výkřikem jeden z nich při příchodu k hrobu známý Gottwaldův výrok „právě jsem se vrátil z Hradu“. Další nápisy pak sdělovaly že „Gottwald byl zločinec“, „S lidmi pro lidi vyvraždíme hrdiny“, „Komunistická strana je zločinecká organizace“, „Komunisté vraždili“, „Volíš KSČM? Volíš vrahy!“. K vidění byl i transparent s hákovým křížem a rudou hvězdou, mezi nimiž bylo rovnítko.

První místopředseda KSČM pro řízení stranické práce Petr Šimůnek je ale přesvědčen o tom, že aktivisté tímto konáním naplno propagovali fašismus.

„Mám k dispozici fotografie od lidí, co měli možnost si akci u hrobu nafotit a mohu jen s politováním říci, že je mi líto, že takoví lidé v naší společnosti vůbec jsou. Totiž podle toho, co tam vyváděli a dělali, tak je to skupina lidí, která natvrdo propagovala fašismus a fašistické myšlenky,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Šimůnek.

Dolejš: Je nevhodné organizovat půtky na místech, kde jsou pohřbeni lidé

„Pokud jde o včerejší události na pražských Olšanech, tak především považuji za nevhodné organizovat politické mítinky a půtky na místech, kde jsou pohřbeni lidé. Tato místa slouží k pietě a je velmi nešťastné narušovat pietu k mrtvým nedůstojným máváním vlajkami či transparenty, ať již je na nich cokoliv. Neměly by se zde ani organizovat nějaké politické oslavy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz další místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

Podle něj sice různé historické mezníky a historické osobnosti lze hodnotit také různě, ale historii bychom si prý měli všichni připomínat věcně a v co nejobjektivnějším duchu.

Označování KSČM za zločineckou organizaci je krajnost

„Považuji za krajnost stejně tak popírání faktu zneužívání moci minulým režimem, jako i označování KSČM za zločineckou organizaci, když jde o legální parlamentní stranu, která se od mocenských excesů distancovala,“ zdůraznil Dolejš.

Připomněl ale, že on osobně se úterního aktu na Olšanech jako oficiální zástupce KSČM neúčastnil.

„Z Olšan mám jen mediálně zprostředkované informace, ale pokud bylo zástupcem místní organizace KSČM podáno trestní oznámení, že tam mohl být spáchán trestný čin hanobení hrobu a přípravy trestného činu hanobení lidských ostatků, tak předpokládám, že státní orgány oznámení řádně projednají a v zákonné lhůtě sdělí výsledek,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Trestní oznámení totiž v této věci během středy podal Milan Krajča, který za KSČM kandiduje do Evropského parlamentu. Podle všeho mu impulsem k podání tohoto oznámení byly skutečnosti obsažené v článku ParlamentníchListů.cz, kde byly připojené i fotografie.

Nápad ostatky Gottwalda z hrobu vyndat?

„V reportáži internetového zpravodajského portálu ParlamentníListy.cz se dále konstatuje, že ´někteří z antikomunistů si na Gottwaldově hrobě s očividnou chutí téměř zatančili´,“ uvedl v trestním oznámení Krajča, v němž také zdůraznil, že konáním antikomunistů došlo k pohybu hlavní náhrobní desky a dokonce měl mít jeden z nich i nápad ostatky Gottwalda z hrobu vyndat.

„Vzhledem k výše uvedeným okolnostem se domnívám, že tímto jednáním došlo členy organizované skupiny k hanobení hrobu a tedy byla naplněna skutková podstata trestného činu výtržnictví ve smyslu § 358 zákona č. 40/2009, trestního zákoníku. Dále se domnívám, že v rámci uvedeného jednání byly naplněny znaky přípravy trestného činu hanobení lidských ostatků podle § 359 zákona č. 40/2009, trestního zákoníku,“ zdůraznil v oznámení Krajča.

I místopředseda KSČM Petr Šimůnek je přesvědčen o tom, že na Olšanech mohl být spáchán trestný čin.

Jde o propagaci fašismu natvrdo!

„V každém případě. Mluvím o propagaci fašismu natvrdo. To, co se tam odehrávalo, tak bylo absolutně nechutné. Milan Krajča udělal dobře, že podal trestní oznámení, takto bych se zachoval zřejmě i já. Teď je to věcí Policie ČR a případně vyšetřovatele, jak se k tomu postaví,“ dodal k tomu Šimůnek.

Právník Josef Lžičař pak nastínil, za co policie může stíhat.

„Kdo se na veřejnosti nebo místu veřejnosti přístupném dopustí hrubé neslušnosti, to znamená, že pokud by tam tancovali na hrobě, už by zde mohlo být podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. To bylo jak za komunistů a i teď je to považováno za trestný čin. Možná, že by se tam našla i jiná skutková podstata, nehledě na to, že kdyby tam k tancování na hrobě došlo, tak by to byla navíc i hrubá neslušnost. Samozřejmě, že někdo může říci, že jde o přestupek, ale já se domnívám, že na pietních místech, pokud dochází k takovým nepěkným věcem, tak že to veřejností může být vnímáno i tak, že to má určitou společenskou nebezpečnost,“ řekl Lžičař ParlamentnímListům.cz a zopakoval, že chování antikomunistů by se tak dalo považovat a podřadit pod nějakou skutkovou podstatu - ať již přestupkového zákona nebo trestního zákona.

Ke zmíněnému "tanci na hrobě" nicméně v případě úterní akce v žádném případě nedošlo. Reportér ParlamentníchListů.cz sice v článku, ve kterém o průběhu akce referoval, uvedl, že "Někteří z antikomunistů si na Gottwaldově hrobě s očividnou chutí téměř zatančili," tím se však pouze pokusil vystihnout atmosféru akce.

Pořádající sdružení ProtiAlt navíc tvrdí, že celé akci byl přítomen i správce hřbitova, který neshledal jakékoliv důvody k tomu, aby zasáhl.

Občanské sdružení ProtiAlt se společně s Nadačním fondem Milana Paumera následně i ohradily proti tomu, že by propagovaly u hrobu Klementa Gottwalda fašismus - VÍCE ZDE

I Semelové hrozí trestní stíhání. Za výroky v Hyde parku

I komunistická poslankyně Marta Semelová musí nově čelit trestnímu oznámení. V souvislosti s jejími výroky v pořadu Hyde park ČT24, kde se vyjadřovala například k justiční vraždě Milady Horákové nebo k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, na ni podali v tomto týdnu trestní oznámení starosta městské části Brno-Starý Lískovec Vladan Krásný a Dušan Makovský z iniciativy ProtiAlt. Městské státní zastupitelství v Brně už oznámení prý přijalo.

„Marta Semelová svým vystoupením a výroky zpochybňovala a bagatelizovala zločiny spáchané komunistickým režimem na svých odpůrcích. Stejně tak zpochybňovala všeobecné oběti komunistických režimů a odmítala srovnání s oběťmi nacismu," ohradil se Krásný.

Připomeňme, že Semelová v tomto diskuzním pořadu například pochybovala, že přiznání Milady Horákové před soudem byla vynucená. K srpnovým událostem uvedla, že by je rozhodně nenazvala okupací. „Já bych to nazvala internacionální pomocí, která ale nám, jako komunistické straně, přinesla do budoucna mnohé problémy s tím, jak se lidé dívali na komunistické hnutí," řekla Semelová.

Šimůnek: Ale vždyť žádnou mez nepřekročila

„Paní Semelová věděla moc dobře, co říká, a žádnou mez nepřekročila,“ hájí ovšem její kroky místopředseda komunistů Šimůnek.

„Je to ale choulostivé téma, kterého se dotýkáme a samozřejmě, že na to někteří lidé reagují po svém. Ale není to nic nestandardního, protože paní Semelová je už doby, co působí v KSČM, taková. Všichni tady tak její názory dobře známe,“ řekl k tomu dále pro ParlamentníListy.cz Šimůnek.

„Pokud v souvislosti s jejími výroky došlo k přestupku, či k trestnímu činu, no uvidíme! Já jsem ovšem bedlivě sledoval to, o čem hovořila, a z mého pohledu se ničeho nedopustila,“ dodal místopředseda Šimůnek na obranu rudé Semelové.

Podle státního zástupce a mluvčího zastupitelství Jana Petráska má ovšem nejspíš jednání Semelové trestně právní relevanci. „Do konce týdne se tedy rozhodnu, zda případ postoupím policii. Zatím se k této možnosti přikláním," sdělil Petrásek toto pondělí.

Podle Petráska by jednání mohlo naplnit skutkovou podstatu trestného činu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Zákon za toto ukládá až pětileté odnětí svobody. V případě, že tak někdo učiní prostřednictvím tisku, filmu, rozhlasu, televize nebo veřejně přístupné počítačové sítě a podobným způsobem, je ohrožený trestní sazbou až deset let odnětí svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…