Hašek: Polčáku z TOPky, omluvte se. Poslanci ODS, rozhlédněte se po sněmovně...

20.08.2013 14:09

Před zasedáním Poslanecké sněmovny, které má pojednávat návrh na rozpuštění, vystoupily na tiskové konferenci špičky ČSSD. Hovořily o rozpuštění jako o šanci pro demokracii a vyzvaly poslance ODS, kteří chtějí sněmovnu rozpustit, aby se v ní ještě rozhlédli. Možná ji prý vidí naposledy.

Hašek: Polčáku z TOPky, omluvte se. Poslanci ODS, rozhlédněte se po sněmovně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ČSSD Michal Hašek

„Stál jsem zde 17. července, když ČSSD jako první navrhla rozpuštění,“ zavzpomínal předseda strany Bohuslav Sobotka. Strana podle něj rozpuštění požadovala od začátku. „Tehdy se to nepovedlo. Jsem rád, že zde dnes stojíme znovu a máme mnohem reálnější šanci, že dosáhneme předčasných voleb, které dají voličům šanci, aby demokraticky rozhodli,“ řekl Sobotka.

Ti, co rozpuštění odmítají, podle něj nemají žádný alternativní scénář. „Rozpuštění je jediná rozumná a racionální cesta,“ uvedl. Postoj ODS, která se chystá při hlasování opustit sněmovnu, označil Sobotka za zbabělý. „Je to pohrdání hlasy voličů, které strana dostala,“ vzkázal ODS. Podle Sobotky by ODS měla hlasovat už proto, že za současnou krizi nese významný díl odpovědnosti.

Po něm přistoupil k mikrofonu předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc. „Slyšeli jsme spoustu spekulací, jak ČSSD nebude jednotná. Mohu konstatovat, že dnes máme k dispozici všech 54 poslanců a všichni budou hlasovat pro rozpuštění. To je jasný vzkaz všem, kteří se snažili některé poslance odradit. Když něco končí, tak něco nového začíná,“ uvedl pak Tejc optimisticky. Tím novým je podle něj dvouměsíční přemýšlení občanů, kdo jim může nabídnout nejvíce.

Pak se ujal slova první místopředseda strany Michal Hašek: „Považuji dnešní den za svátek české demokracie,“ zahájil. „V minulých letech si pravice myslela, že má většinu a prováděla neuvěřitelné věci,“ uvedl s tím, že nyní za to musí pykat. „ODS by měla tento kalich vypít až do dna. Nese hlavní díl odpovědnosti za morální i ekonomickou krizi tohoto státu,“ vzkázal největší vládní straně, načež vyjádřil znechucení nad tím, že poslanci této strany chtějí opustit sál a nehlasovat.

„Chtěl bych jim vzkázat, aby se před tím odchodem ve sněmovně rozhlédli. Je prý možné, že v ní budou na dlouhou dobu naposledy,“ vzkázal straně v narážce na odhadované volební výsledky. Poté ještě vyzval poslance TOP 09 Stanislava Polčáka, aby se ČSSD a občanům omluvil za své prohlášení, že někteří hejtmani ČSSD vyzývají poslance, aby nehlasovali pro rozpuštění. Hašek jako předseda Asociace krajů prý ví, že toto tvrzení je nepravdivé.

Lubomír Zaorálek se opřel do předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové, která uvedla, že by se o rozpuštění sněmovny mělo hlasovat až 21. srpna. Hrozí prý ztráta suverenity. Zaorálek nesouhlasí a vyhlášení předčasných voleb chápe naopak jako cestu k suverenitě v podobě možnosti občanů znovu se rozhodnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…