Hašek a Sobotka tvoří kontrast vyprahlé české pravici, míní Pehe

14.02.2011 15:27

Velice pochvalně hodnotí politolog Jiří Pehe v komentáři pro deník Referendum odpovědi na deset otázek, které kandidátům na předsedu ČSSD položilo čtrnáct osobností. Z nich je zřejmé, že Hašek i Sobotka hluboce přemýšlejí o zásadních otázkách, které leží před sociální demokracií.

Hašek a Sobotka tvoří kontrast vyprahlé české pravici, míní Pehe

Odpovědi kandidátů na předsedu ČSSD Michala Haška a Bohuslava Sobotky na otázky čtrnácti převážně levicově orientovaných intelektuálů ukazují velkou ochotu obou zamyslet se do hloubky nad otázkami, které jim položili lidé působící v oblastech sociologie, politologie, filosofie, nebo dokonce religionistiky.

„Jejich odpovědi ukazují, že ČSSD bude mít po svém březnovém sjezdu ve svém čele skutečně přemýšlivého politika, ať už jím bude kterýkoliv z obou kandidátů. Ne, že by dosavadní předsedové ČSSD, svýjimkou Stanislava Grosse, byli intelektuálně méně zdatní, ale nový předseda ČSSD se bude muset vypořádat s novými výzvami včetně defenzivy, do níž se sociáldemokratismus dostal pod tlakem globálního trhu," tvrdí v komentáři pro deník Referendum politolog Jiří Pehe.

Sociální stát podle Haška potřebuje reformy, podle Sobotky stačí dílčí změny

„Zajímavý je také kontrast s poněkud intelektuálně vyprahlým světem české politické pravice, jejíž představitelé už dvacet let pracují s ekonomizujícím viděním světa, v jehož rámci redukují řešení výzev současnosti na několik (neo)liberálních floskulí," podotýká Pehe s tím, že není náhodou, že i poradní sbor současné vlády NERV se převážně skládá jen z (neo)liberálně orientovaných ekonomů.

Z odpovědí obou kandidátů vypichuje politolog rozdíly v pohledu na sociální stát. Sobotka se nebrání dílčím změnám, ale odmítá zásadní reformy. Proti zadlužení státu nabízí zrušení rovné daně a boj s korupcí, v níž se ztrácejí ohromné prostředky. To Hašek se pro možné reformy některých sociálních dávek vyslovuje. „Měl by být v tomto velmi citlivém bodě konkrétnější," myslí si Pehe.

Sobotka chce bránit „veřejné", Hašek myslí na chřadnoucí ekonomiku

Podle Haška máme co do činění se dvěma ekonomikami: prosperující pro bohaté a chřadnoucí pro ty ostatní, kam patří až 90 procent obyvatel, pro něž musí ČSSD hledat program. Sobotkova klade důraz na obranu „veřejného" v nejširším slova smyslu. „Vezmeme-li v úvahu snahy kapitálu privatizovat veřejné statky a kolonizovat veřejný prostor, je právě tato teze tím, co by ve více rozpracované formě mělo tvořit podstatu identity moderních sociálně demokratických stran," míní Pehe.

Problém koaličního potenciálu podle něj uchopil taktičtěji Sobotka, když uvedl, že hlavním úkolem ČSSD je být radikální alternativou vůči neoliberální koalici. Takové jasné postoje podle něj mohou přinést ČSSD až 40 procent hlasů, což nakonec zvyšuje její koaliční potenciál. Ani jeden z kandidátů se nebrání spolupráci s křesťanskými sociály, zelenými a levicovými liberály.

K věci:

Hašek: Nechci, aby se z ČSSD stávala druhá komunistická strana 

Škromach je tyranosaurus. A Slávek byl vždy ten druhý na skútru 

Hašek odmítl radikalizaci ČSSD. Sobotka ji chce 

Foto: pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…