Hašek přirovnal ministryni Jourovou ke Kalouskovi. Ta nechápe, jak na to přišel

31.03.2014 15:56

Jihomoravský hejtman Michal Hašek se pustil do ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové kvůli slovům o čerpání z evropských fondů. Ta se ale brání. Nekritizovala prý ve svém vyjádření kraje či regiony, ale bývalé vedení Ministerstva financí.

Hašek přirovnal ministryni Jourovou ke Kalouskovi. Ta nechápe, jak na to přišel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

„Zásadně se ohrazuji proti dnešní interpretaci problémů České republiky s čerpáním evropských fondů sváděním problémů na regionální operační programy. Zásadním problémem nečerpání desítek miliard korun byly vládou řízené centrální operační programy, zejména doprava a životní prostředí. Je pro mě zklamáním, že o krajích jako o zdroji problémů hovoří ministryně Věra Jourová,“ napsal hejtman Michal Hašek. Podle něj začíná Věra Jourová přebírat lživou rétoriku Miroslava Kalouska a Petra Nečase.

Ta se však proti takovým slovům vymezila. „Není mi jasné, proti čemu se pan hejtman Hašek zásadně ohrazuje, na který pořad se v neděli díval. V nedělní Partii jsem se naopak regionálních operačních programů zastala, a to doslova: Regionální operační programy vesměs fungují dobře a čerpají a mně je někdy trošku líto kolegů z regionů, že jaksi dostávají za uši za to, že dva nebo tři z těch programů měly problémy,“ píše ve svém tiskovém prohlášení.

„Naopak jsem kritizovala Ministerstvo financí, které to nemělo pevně v ruce, nemělo pod sebou auditory, kteří by hlídali regionální operační programy. Auditoři, kteří to měli hlídat, byli zaměstnanci regionálních operačních programů. Řeč byla především o tzv. ROP Severozápad. Doporučila bych panu hejtmanovi podívat se znovu na záznam debaty, nebo si přečíst její přepis,“ dodává Jourová.

„Nejsem si vědoma a zásadně omítám, že bych používala lživou rétoriku a už vůbec ne Miroslava Kalouska a Petra Nečase. Posuzuji věc, tak jak byla, hledám řešení a myslím si, že si musíme dnes všichni odpustit hledání viníka. Je nutné se poučit z chyb, které máme zmapované a neopakovat je,“ míní ministryně. Hejtman Hašek ji ve svém textu vyzval ke společným jednáním. K těm Jourová svolila, bude jich prý několik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…