Hasičský odborář zuří. Vládní škrty prý ohrožují bezpečnost občanů

09.03.2012 9:19

Pokud vláda schválí plánované škrty na léta 2013 a 2014, bude to tvrdá rána pro české hasiče. Propuštěno může být až 3000 lidí, hrozí také uzavření až dvou třetin hasičských stanic. Vyplývá to z interní analýzy generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru, kterou má k dispozici deník Právo. Šéf hasičských odborů tvrdí, že tím bude zásadně ohrožena bezpečnost všech občanů republiky.

Hasičský odborář zuří. Vládní škrty prý ohrožují bezpečnost občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) plánuje další škrty, které se mají znovu dotknout policistů i hasičů. Hasiči letos hospodaří se sedmi miliardami korun, v příštím roce by ale měli dostat jen 5,8 miliardy, v roce 2014 dokonce ještě o dalších 600 milionů korun méně. Šéf hasičských odborů Zdeněk Oberreiter to považuje za nepřijatelné.

Dojezdová doba se zdvojnásobí

„Schválené údaje pro rok 2013 a 2014 v těchto letech nezabezpečí ani základní chod hasičského záchranného sboru, a pokud nebude rozpočet dodatečně posílen alespoň na letošní úroveň, dojde k přímému ohrožení bezpečnosti obyvatel České republiky,“ konstatoval Oberreiter.

V dokumentu se také dočteme, že plánované škrty by vedly ke zrušení až dvou třetin hasičských stanic. Z dnešních 200 by jich přežilo jen sedmdesát. S tím souvisí také prodloužení dojezdové doby hasičů. Dnes na jejich příjezd čekáme asi deset minut, v budoucnu by to mohlo být až dvacet.  

Je třeba říci, že zatím jde o interní informace, které mají ministra vnitra Jana Kubiceho varovat před důsledky dalších škrtů v resortu. Realita tedy nakonec nemusí vypadat tak chmurně, jak ji vykreslují odbory, ale také může.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…