Havel a opilý Ovčáček: Souvislost. Nečekaná

19.12.2021 19:11 | Ze sítí

Hudebník, pedagog a člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov na svém facebookovém profilu mimo jiné uvedl, že hradní mluvčí Jiří Ovčáček by měl být stažen z pozice, v níž reprezentuje symbol státnosti, jakým je Pražský hrad.

Havel a opilý Ovčáček: Souvislost. Nečekaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: U pomníku sv. Václava na Václavském náměstí si lidé připomněli desáté výročí úmrtí Václava Havla

„Včera jsem se díval na Havlovu Audienci. Svět v roce 1975 stál za hovno, jak konstatuje Havlův hrdina Ferdinand Vaněk. Ta hra vyjadřuje pocity zmaru, morální bídy a hovadského prostředí, ve kterém jsme tehdy žili. Mám k tomu dvě věci,“ poznamenává Petrov.

„Havel byl intelektuál a širší veřejnosti byl nesrozumitelný. Jeho nekritické uctívání vyvolává obdiv a respekt a zároveň odpor, protože nám ho oficiální diskurz vnucuje příliš. Pokud nechcete spadnout mezi ‚dezinformátory‘, jak se teď mluví o lidech s jiným názorem, musíte o Havlovi mluvit jen v superlativech. Kritizovat kult osobnosti Václava Havla je podobné, jako když hostinský Palivec řekl, že sundal obraz císaře pána, protože na něj sraly mouchy, a dostal deset let,“ dodal Petrov.

Druhá věc se týká extempore hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který skončil v opilosti v nemocnici. Za svůj incident se však již omluvil a přislíbil, že se nebude opakovat. „Tiskový mluvčí prezidenta, který se ožere jako carský důstojník, jako kdyby vystoupil ze hry Václava Havla anebo ze Švejka Jaroslava Haška. Lidsky mi to je jedno, ale co se týče pozice, kterou zastává, mi to jedno není,“ píše Petrov, podle něhož by měl kancléř Ovčáčka stáhnout z pozice, v níž reprezentuje symbol státnosti, kterým je Pražský hrad.

„Pokud se k tomu KPR nějak nepostaví, bude to ze stejného hrnce jako v době, kdy Havel psal Audienci. Reprezentant Hradu se nemá chovat jako hovado, stejně jako Sládek – symbol normalizace ve hře Václava Havla,“ zakončil Petrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…