Havel "plný člověčiny" dostal další cenu. Tentokrát slovenskou

10.12.2011 20:34

K mnohým oceněním, které v minulosti obdržel, si exprezident Václav Havel na poličku postaví další trofej. Tentokrát byl oceněn slovenskou cenou Nadace Jána Langoše. V centru současného umění DOX, ve kterém si kromě Havla cenu vyzvedla i dcera nemocného slovenského spisovatele Ivana Kadlečíka, byla přítomna i slovenská premiérka Iveta Radičová. Ta oba oceněné označila za “dva lidi plné člověčiny“ a za mluvčí pravdy, kterou je někdy těžké přijmout.

Havel "plný člověčiny" dostal další cenu. Tentokrát slovenskou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

Ján Langoš zastával funkci ministra vnitra ve federální kabinetu, později mimo jiné předsedal správní radě slovenského Ústavu paměti národa. Zemřel v roce 2006 při autonehodě. Jeho cena bývá udělována každoročně na národní i nadnárodní úrovni.

Dále čtěte:
Havel se omluvil sudetským Němcům. Proč? Disident Petránek je nekompromisní

Pětasedmdesátiletý prezident cenu převzal z rukou předsedkyně správní rady nadace Gaby Langošové. Při ceremoniálu zavzpomínal na svého zeslulého přítele Langoše, který podle něj vyzařoval neuvěřitelný vnitřní klid.

"Přál bych si, aby z našich ministrů vnitra čišel klid, a nikoliv pocit ohrožení," uvedl Havel.

Podle slovenského prozaika Martina Bútory se rada Langošovy nadace pro ocenění Havla rozhodla na základě exprezidentovy neutuchající snahy najít mravní ukotvení lidského chování, jeho důrazu na lidská práva a jeho zájmu o veřejné blaho.

Zakázaný autor

Havlův spoluoceněný, prozaik, esejista a básník Kadlečík byl podobně jako Václav Havel perzekuován komunistickým režimem. Poté, co byl kvůli svým politickým názorům propuštěn z Biografického ústavu Matice slovenské, jej vyloučili také z Československého svazu spisovatelů. Za normalizace byl zakázaným autorem, samizdatově publikoval třeba v edici Petlice Ludvíka Vaculíka.

Čtěte také:
Havel se setkal s dalajlamou. Politici se vás bojí, řekl mu
Havel obdržel od Saakašviliho nejvyšší gruzínské vyznamenání

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…