Havel se o amnestii s vládami radil. Nečas říká nesmysly, tvrdí Wagnerová

10.01.2013 19:04

Hostem pořadu Interview 24 byla senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Hovořila o odmítnuté stížnosti Tomia Okamury na přímou volbu prezidenta, ale také o amnestii prezidenta Václava Klause. Premiér Petr Nečas je prý za krok spoluodpovědný, i když se vymlouvá na ústavní zvyklosti.

Havel se o amnestii s vládami radil. Nečas říká nesmysly, tvrdí Wagnerová
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Wagnerovou nijak nepřekvapilo, že Ústavní soud odmítl Okamurovu stížnost. Je to podle ní logické vyústění poté, co nebyla volba odložena. Argumentaci soudu považuje Wagnerová za správnou. „Pan Okamura nebyl v pozici navrhovatele zrušení zákona v abstraktní podobě,“ vysvětlila senátorka.

Velkou otázkou podle Wagnerové je to, že Ústava by se dala vykládat tak, že požaduje 50 tisíc ověřených podpisů k návrhu kandidatury. Okamura právě toto požaduje za svůj argument a chtěl by, aby byly zkontrolovány všechny podpisy na jeho peticích.

„Já si neumím představit, jak by ve lhůtě 15 dnů mohl kontrolovat pravost těchto podpisů,“ řekla Wagnerová k postupu Nejvyššího správního soudu. Senátorka zároveň dodala, že i pokud by se zjistilo, že všichni signatáři Okamurovy petice existují, nedokazuje to, že jej podepsali.

Wagnerová nepatří mezi senátoři, kteří připravují ústavní stížnost na amnestii prezidenta. Podle senátorky není vůbec jasné, zda toto rozhodnutí ale zpochybnit vůbec lze. „Já si chci zjednat jasno o tom, do jaké míry je tento akt zpochybnitelný před Ústavním soudem,“ vysvětlila Wagnerová.

Za amnestii podle senátorky nese odpovědnost vláda a prezident, nikoli jeho poradci, jak dnes prohlásil předseda ÚS Pavel Rychetský. Wagnerová rozhodně nesouhlasí s tím, že vláda kromě premiéra o amnestii nevěděla. „Je tradicí, že se tento krok předjednává,“ tvrdí. Podle ní se s vládou dohadoval i předchozí prezident Václav Havel, proto je podle ní Nečasova argumentace nesmyslná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…