Havlíček mě nahání? Mám dovolenou. Kde byl v pátek? Rozverná twitterová přestřelka ministra se středočeskou hejtmankou

15.08.2021 11:59 | Ze sítí

Boj o lokální tratě určené ke zrušení pokračuje. Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) vyrazil v sobotu do Trhového Štěpánova, aby osobně zkontroloval fungování lokální tratě, kterou chce Středočeský kraj pod vedením hnutí STAN zrušit, s čímž sám nesouhlasí. Středočeskou hejtmanku Petru Peckovou (STAN) při té příležitosti přizval k diskusi, ta se však nedostavila. Na řadu tak přišla slovní přestřelka, při níž se mu vysmála, že on naopak nebyl schopen dorazit na jednání kraje.

Havlíček mě nahání? Mám dovolenou. Kde byl v pátek? Rozverná twitterová přestřelka ministra se středočeskou hejtmankou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Sobotu se ministr Havlíček rozhodl netrávit v kanceláři ani na dovolené, a po návštěvě Dne otevřené stavby Správy železnic v Soběslavi se vydal do Trhového Štěpánova, kde jsou snahy vedení kraje zrušit lokální trať. Úvodem zdůraznil, že tamní občané mají na zrušení trati zcela opačný názor. „Na nádraží nás uvítalo na 150 občanů, kteří se zrušením, stejně jako já, nesouhlasí. Nedopustím to, proto jsme o možnostech udržení provozu jednali se starosty přidružených obcí,“ uvedl Havlíček ve svém tweetu.

S kým však chtěl jednat především, byla hejtmanka Středočeského kraje za hnutí STAN, kterou pozval k diskusi o budoucnosti tratě: „Paní hejtmanko, zítra ve 12.00 budu na nádraží v Trhovém Štěpánově. Na pozvání místních budu řešit, jak zabránit krátkozrakým škrtům v dopravě. Budu rád, když se také připojíte, zpětná vazba přímo z terénu Vám určitě jen prospěje. Dorazíte?“ tázal se.

Pecková ale nakonec na místo nedorazila. Na její neúčast reagoval ministr Havlíček v dalším ze svých tweetů: „Paní hejtmanko, velká škoda, že jste se za námi nezastavila v Trhovém Štěpánově na diskusi s občany o zachování lokálek, měl jsem pro Vás dárek, kilometrickou banku, abyste si mohla projet tratě, které plánujete zrušit. Alespoň byste viděla, že rozhodně nejezdí prázdné,“ vzkázal ministr dopravy.

 

 

 

 

Na jeho výtku hejtmanka Pecková zareagovala ve vyjádření pro server Echo24 s tím, že tratě zná, a kilometrickou banku nepotřebuje. „Mám jediný týden dovolené se svými dětmi a ty jsou pro mě přednější než ad hoc naplánovaný výlet pana ministra. Kilometrickou banku nepotřebuji, děkuji za nabídku. Tratě znám. Máme všechny potřebné analýzy, na základě kterých se odpovědně rozhodujeme. Pan ministr dopravy jistě ví, že kraj tratě neruší. Jsou státu. Kraj jen nechce dále objednávat dopravu tam, kde je to naprosté ekonomické šílenství,“ uvedla Pecková.

Naopak mu na sociální síti vyčetla, že on předtím nepřijal nabídku na účast jednání kraje. „Minulý týden při předvolebním boji za ‚záchranu‘ lokálek ve Mšeně pan ministr Karel Havlíček před starosty a novináři veřejně sdělil, že ve čtvrtek nebo v pátek nás na tom zlém kraji navštíví a celé to s námi vyřídí. Tak pořád čekáme,“ vysmála se závěrem Pecková Havlíčkovi a přidala foto čekající rady kraje. Havlíček na jednání s Peckovou pošle prý své náměstky.

 

 

Ministerstvo dopravy chce jednat se Středočeským krajem o zachování provozu na lokálních železničních tratích. Podle rady některé vlaky na dvanácti málo vytížených středočeských tratích nahradí autobusy, hejtmanství tím má ušetřit 52 milionů korun. Ministerstvo s tím nesouhlasí. 

„Budeme požadovat, aby ty tratě byly zachovány. Myslím si, že je k tomu obrovská podpora jak starostů, tak obyvatel, a věřím, že střední Čechy dostanou rozum,“ uvedl Havlíček po návštěvě lokálek ve Mšeně. Do tratí, které se mají rušit nebo omezovat, se v poslední čtyřech letech investovala miliarda korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…