Havlíčkovi úředníci neví kudy kam. Na stole leží žádosti o dotace od dceřiných společností Agrofertu, jenže...

25.07.2021 8:36

I přesto, že holding Agrofert dostal od zahájení unijního auditu ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) stopku v čerpání evropských dotací, dceřiné společnosti koncernu dál žádají i peníze z Bruselu. Podle serveru iROZHLAS aktuálně leží na Ministerstvu průmyslu dvě desítky žádostí těchto společností za zhruba 123 milionů korun. Úředníci ale s jejich zamítnutím, případně schválením váhají. Soud už v případě dvou žádostí o dotace jasně konstatoval, že průtahy jsou nezákonné.

Havlíčkovi úředníci neví kudy kam. Na stole leží žádosti o dotace od dceřiných společností Agrofertu, jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Agrofertu na pražském Chodově

Na soupisce žádostí společností z holdingu Agrofert o dotace je několik žádostí společností, u nichž unijní auditoři objevili během kontroly chyby. Třeba pardubická Cerea, která měla čerpat 13,2 milionu korun neoprávněně kvůli střetu zájmů, do něhož se dostal jeden její manažer. Dále společnost Penam, jež dle Bruselu získala stomilionovou dotaci na lepší toustový chléb, ačkoliv projekt nebyl inovativní. Nebo Lovochemie, zde byl problém s inovativností.

Většina z těchto žádostí o peníze přišla na Ministerstvo průmyslu, vedené Karlem Havlíčkem (za ANO), v průběhu loňského roku. Dvě firmy podaly žádosti už v roce 2019, a dvě další dokonce ještě o rok dříve. Celkem se jedná o projekty za zhruba 123 milionů korun.

Původní zdroj ZDE

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí
S rozhodnutím, jak s žádostmi naložit, úředníci resortu průmyslu otálejí, protože audit ke střetu zájmů Andreje Babiše nepovažují za ukončený. Finální zpráva s konečnými výsledky, podle nichž je český premiér ve střetu a firmy v jeho svěřenských fondech, říká, že tyto společnosti nemají eurodotace čerpat. Do Česka zpráva dorazila už na začátku roku 2020. Mezi Bruselem a Prahou totiž probíhá další komunikace.

Mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka se redakci iROZHLAS.cz odmítl ke dvěma desítkám stále neschválených ani nezamítnutých dotací konkrétně vyjádřit. „Nezlobte se, pokud máte nějaké dotazy k uvedeným dotačním titulům, prosím, obraťte se na úřad, který dotace administruje,“ uvedl s tím, že v oblasti dotací postupuje holding podle zákona a pravidel. Ke střetu zájmů se dlouhodobě staví odmítavě i Andrej Babiš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …