Havlíčkův Brod povedou ČSSD, ODS a další čtyři strany. ANO s KSČM zůstanou v opozici

14.10.2014 13:24

O vedení havlíčkobrodské radnice se asi podělí ČSSD s občanskými demokraty, lidovci, TOP 09 a dalšími dvěma sdruženími. Na postu starosty by měl pokračovat Jan Tecl z ODS. Jeho informace dnes ČTK potvrdila sociální demokratka Ivana Mojžyšková. Mezi čtyřmi subjekty v opozici zřejmě bude hnutí ANO i komunisté, kteří obecní volby ve městě těsně vyhráli. Z pěti okresních měst na Vysočině se havlíčkobrodští politici dohodli nejrychleji.

Havlíčkův Brod povedou ČSSD, ODS a další čtyři strany. ANO s KSČM zůstanou v opozici
Foto: havlickuv-brod.ceskehory.cz
Popisek: Havlíčkův Brod

Doposud na havlíčkobrodské radnici vládla koalice ODS, lidovců, Strany zelených a sdružení nezávislých kandidátů Broďáci, doplněná o TOP 09. Místa ve vedení města nyní získají i sociální demokraté. Zastoupen bude opět člen Strany zelených, který nyní vedl kandidátku Společně pro Brod. Koaliční strany měly v pětadvacetičlenném zastupitelstvu doposud těsnou většinu 13 pozic. Nové vedení radnice bude v zastupitelstvu disponovat 16 hlasy.

Dohoda o spolupráci na další čtyři roky by podle Tecla měla být podepsána nejpozději ve středu. „V radě města bude každá z těchto stran zastoupena a bude nadále zachován počet čtyř uvolněných zastupitelů,“ uvedl. Ve vedení města byli dosud kromě starosty i dva místostarostové, naplno na radnici pracoval i jeden radní. Starosta uvedl, že o těchto funkcích se ještě vede diskuse.

Komunisté vyhráli, přesto zůstanou v opozici

„Nechceme, aby to byla koalice, spíš aby to byla spolupráce těch stran," uvedla Mojžyšková, která stála v čele kandidátky ČSSD ve městě. Sociální demokraté by podle ní měli obsadit funkci místostarosty. Podle Mojžyškové by bylo možné počet spolupracujících stran ještě rozšířit, pokud by s nimi byla možná dohoda na společném programu.

Vítězná KSČM dostala v Havlíčkově Brodě 14,18 procenta hlasů voličů a má čtyři mandáty. Stejný počet křesel získala ČSSD, pro kterou hlasovalo 13,63 procenta voličů, a ODS se ziskem 13,48 procenta. Po třech mandátech má KDU-ČSL a hnutí ANO. TOP 09 má stejně jako sdružení Broďáci dva zastupitele. Po jednom křesle obsadí sdružení Ženy za Brod, Společně pro Brod a Změna pro Havlíčkův Brod.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…