Havlův exkancléř Dobrovský na akci kandidáta Fischera: Babiš byl udavač. Zeman je hlavní ničitel české politiky

29.05.2018 18:53

Neúspěšný uchazeč o post prezidenta a nyní kandidát do Senátu Pavel Fischer pořádá debaty s občany. Na jedné z nich přivítal také Luboše Dobrovskéko, někdejšího velvyslance v Rusku, kancléře prezidenta Václava Havla či ministra obrany. Když Dobrovský dostal prostor ke zhodnocení politické situace, nebral si servítky.

Havlův exkancléř Dobrovský na akci kandidáta Fischera: Babiš byl udavač. Zeman je hlavní ničitel české politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal demisi vlády premiéra Andreje Babiše. Zároveň ho pověřil dalším vyjednáváním o sestavení vlády nové

Podle Dobrovského se dnes nacházíme v hluboké politické krizi, která není zdaleka jen tím, že tu máme sedm měsíců premiéra, který vládne bez důvěry Sněmovny. „To je krize politická, která podle mého vidění té věci spočívá v odumírání politiky vůbec a v jejím nahrazování výkonem moci. Přesně tím, co jsme tady měli v období komunistického režimu. To nebyla žádná politika. To byl pouhý výkon moci,“ zdůraznil.

Aktuální situaci v České republice srovnal s rokem 1946, kdy ve volbách jasně zvítězila komunistická strana, ale svého vítězství využila k tomu, aby převzala kontrolu nad státem a nad faktickým odstraněním demokracie. Dnes sice nemusíme dopadnout stejně jako v roce 1946, ale už k tomu máme nakročeno. Stačí se podívat na to, že už máme koalici, byť popíranou koalici ANO, KSČM a SPD Tomia Okamury, která podle Dobrovského odhlasuje všechno, co si manažer Babiš přeje. Manažer, nikoli politik,“ zdůraznil Dobrovský na videu dostupném na sociální síti Facebook.

Hlavním ničitelem české politické scény je ovšem podle Dobrovského prezident Miloš Zeman, protože on dal Babišovi volnou ruku k tomu, aby ovládl stát tak, jak ho ovládl.

Dobrovský také připomněl, že je Babiš trestně stíhanou osobou a pokud se chce chovat odpovědně, měl by by z pozice premiéra odstoupit. Ono trestné stíhání však podle Dobrovského není největším Babišovým problémem.

Mně daleko víc vadí to, že je to udavač. V době, kdy zavírali mé kamarády, poměrně na dlouho dobu, tak on, nejen že si dobře žil a nevšímal si toho, dokonce spolupracoval se Státní bezpečností. A je úplně jedno, jestli někoho poškodil hodně, málo nebo vůbec. Vůbec to, že byl tak nestatečný a rozhodl se k té spolupráci, znamená pro mě, že nemá absolutně žádnou důvěru,“ vypálil někdejší diplomat.

Právě kvůli lidem, jako jsou Babiš a Zeman prý potřebujeme v Senátu lidi jako Pavel Fischer. Právě lidé jako Pavel Fischer prý mohou zpomalit tuto politickou krizi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …