Havlův mluvčí vytáhl doklad: Dejte peníze Člověku v tísni! I já jsem dal

26.07.2019 11:25

Bývalý mluvčí českého prezidenta Václava Havla a expert na etiketu Ladislav Špaček natočil video pro neziskovou organizaci Člověk v tísni. Zdůraznil v něm, že Česká republika je nádhernou a bohatou zemí. Máme kde bydlet, jezdíme na dovolené. Jedním dechem dodal, že o své bohatství bychom se měli umět i podělit. Sám prý poslal tři tisíce korun na stavbu školy „na druhém konci světa“, jak sám řekl, a své spoluobčany vyzval k témuž kroku.

Havlův mluvčí vytáhl doklad: Dejte peníze Člověku v tísni! I já jsem dal
Foto: Martin Kovář
Popisek: Ladislav Špaček

„Naše země patří mezi 10 procent nejbohatších zemí na světě, s nejdokonalejším sociálním systémem. Zkuste někomu v Asii nebo v Africe říct, že dostanete peníze za to, že se vám narodí dítě,“ vyzval diváky.

Anketa

Bude co slavit během 30. výročí 17. listopadu 1989? (Ptáme se 24.7.2019)

5%
95%
hlasovalo: 13381 lidí

Připomněl jim také, že naše babičky a naši dědečkové zažili většinou ještě válku. Naši pradědečkové možná i dvě světové války jdoucí krátce po sobě. Naši rodiče museli žít v nesvobodném komunistickém režimu. Nic takového se současné generaci neděje.

„Umíte si představit, že vaši rodiče ve vašem věku nakupovali v takových obchodech, v jakých nakupujete vy? Že by měli takové auto, jaké máte vy? Že by měli takový byt? Že by jezdili na takové dovolené, na jaké cestujete vy?“ ptal se svých spoluobčanů Špaček.

Jedním dechem dodal, že také žijeme v jedné z nejbezpečnějších zemí na světě.

Podle Špačka by se zkrátka dalo říci, že máme prakticky všechno, co nám osud mohl dopřát.

A v této situaci bychom si prý měli uvědomit, že k tradicím bohaté euroatlantické civilizace patří i solidarita, pomoc bližnímu svému.

„Víte, odjakživa si lidé museli pomáhat. Ti silnější chránili ty slabší. Ti šikovnější pomáhali těm méně šikovným a ti bohatší pomáhali těm chudším. Tahle pomoc z nás činí civilizovanou zemi hodnou rodiny západoevropských států. Pokračujme v této tradici,“ vyzval Špaček své spoluobčany.

Po chvilce vytáhl z kapsy účtenku, kterou demonstrativně ukázal na kameru. „Kde to mám,“ prohledával si chvíli kapsy. „Tady,“ oznámil spokojeně. Doložil na ní, že věnoval tři tisíce korun neziskové organizaci Člověk v tísni. Na druhém konci světa Člověk v tísni staví školu. „To proto, aby děti, až vyrostou, byly moudřejší než jejich rodiče, a dokázali lépe spravovat svou zemi,“ oznámil. Špaček je rád, že na onu školu mohl přispět. Uznal, že tři tisíce korun není nijak moc, ale pokud se přidají další Češi, Moravané a Slezané, bude to prý lepší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…