Havlův podvodník, žijící si ve švýcarském luxusu. Opravdu tvrdá nakládačka Zdeňku Bakalovi

28.05.2016 7:18

Lidové noviny ministra financí a miliardáře Andreje Babiše (ANO) se rozhodly, že se pořádně podívají na jiného českého miliardáře - Zdeňka Bakalu, který doposud mlčel k situaci OKD jako zařezaný. Novináři se podívali na jeho bydliště na Šumavě, ale i na jeho luxusní útočiště ve Švýcarsku. Připomněli také jeho historii a fakt, že se „finanční dravec" opíral i o prvního českého prezidenta Václava Havla.

Havlův podvodník, žijící si ve švýcarském luxusu. Opravdu tvrdá nakládačka Zdeňku Bakalovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Pětapadesátiletý Zdeněk Bakala se kdysi v Brně učil na krejčího. Díky házené, kterou hrál, se ještě za vlády komunistů dostal na Západ a už tam zůstal. Po Sametové revoluci se ale do Česka vrátil jako podnikatel. Podle deníku prý napřed hledal podporu u Václava Klause, ale zastání našel jinde. „Nakonec zakotvil u Václava Havla. Aby politicky nestál jen na jedné noze, pořídil si Bohuslava Sobotku (ČSSD), Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska (oba TOP 09)," píší noviny.

Právě spojení s Václavem Havlem dělá z Bakaly tak trochu jiného miliardáře, alespoň podle komentátora Zbyňka Petráčka. „Bakalův obraz se vymyká, neboť je spjat s Václavem Havlem – jeho étosem i odkazem. Lidé tuší, že to neznamená jiný styl byznysu. Vyčítat oligarchovi tvrdé lokty je jako vyčítat eskymákovi, že není vegetarián. Jak by jím mohl být, žije-li v prostředí, které nabízí jen živočišné bílkoviny? Ale lidé zároveň znají sílu obrazů," varuje autor. A právě mlčení Bakalův obraz poškozuje v maximální možné míře.

Současný prezident Miloš Zeman nenechává na Bakalovi nit suchou. „Po Viktoru Koženém je to podle mne největší podvodník v  českém podnikání,“ řekl nedávno prezident. „Pokud se prokáže, a předpokládám, že se to prokáže, že se dopustil takzvaného tunelování, tak součástí rozsudku může být nejenom ztráta svobody, ale trestní řád už léta zná jako vedlejší trest propadnutí majetku,“ pokračoval Zeman.

Na jméno Bakalovi nemohou přijít ani odboráři, především ti z OKD, které Bakala ovládal a díky kterým také celá léta bohatl. Novináři se proto rozhodli zeptat se, jak miliardář hodnotí situaci v OKD z vlastního pohledu. Napřed za ním vyjeli na Šumavu, kde má Bakala trvalé bydliště.

„Velkolepou stavbu, údajně za asi 200 milionů korun, nechal postavit do chráněného území. Bezpečný úkryt v současnosti nejméně oblíbeného byznysmena v Česku je přísně hlídaný bodyguardy daleko od rozzlobeného davu ostravských havířů," píší dále noviny. Na Modravě mají miliardáře rádi. Nechová se prý vůbec povýšenecky, je přátelský.

Žádost o rozhovor Bakala odmítl, tak se za ním deník vypravil do útočiště k Ženevskému jezeru ve Švýcarsku. Z luxusního sídla u jezera, kde žijí boháči, se mohou Bakalovi dívat na vrcholky Alp a užívat si anonymity, které se jim přece jen v Česku nedostává. Už jen pozemek, kde stojí vila, musel prý stát stovky milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…