Hazard s občany. Šéf Aliance pro budoucnost zjistil, co prý udělali v Brně

22.07.2021 13:44

Předseda Aliance pro budoucnost upozorňuje na nedávnou zprávu z médií, že Brno zrušilo část pojistek u pojišťoven a rozhodlo se jít cestou vlastního fondu. “To je hazard vůči občanům. Nikdy nemohou shromáždit takové rezervy, aby vykryli případnou katastrofu. Doplatili bychom na to my všichni,” varuje Sehnal.

Hazard s občany. Šéf Aliance pro budoucnost zjistil, co prý udělali v Brně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal

Sotva se začal svět vzpamatovávat z nejhorší covidové situace, přichází ve střední Evropě jedna přírodní katastrofa za druhou. “Nejdřív tornádo na jižní Moravě, teď masivní záplavy hned v několika zemích. Postiženo bylo nejen Německo, ale také Belgie a nevyhnulo se to ani severu Čech. Ve Spojených státech zase požáry z velkého sucha. Během krátké doby tak pojišťovny ve světě zaznamenaly všechny tři typy přírodních katastrof. Požáry, záplavy a silný vítr s tornádem,” připomíná šéf Aliance pro budoucnost. 

Anketa

Vnímáte sudetské Němce jako své krajany?

3%
96%
hlasovalo: 19687 lidí

“I proto mě šokovala zpráva, že brněnští politici před časem zrušili část městských pojistek a rozhodli se jít cestou vytvoření vlastního pojistného fondu. Jeden tamní politik to chválil, jak je to skvělá věc, že nemusí platit nic pojišťovnám a má ve vlastním interním fondu asi 180 milionů korun. Naopak, toto je mimořádně alarmující,” podivuje se Sehnal.

Podle něho jde o hazard ze strany Brna. “Stačí se podívat na důsledky tornáda. Tři drobné vesnice mají škody v miliardách. Pokud by tornádo proběhlo 50 kilometrů severněji přes Brno, škody by se sčítaly v mnoha desítkách miliard korun. Není v silách žádné municipality, aby vytvořila dostatečně velký zdroj peněz ve formě úspor, aby se zajistila pro případnou katastrofu. Vysokou míru jistoty u pojišťoven přináší řetězení, kdy i pojišťovny jsou zajištěné u tzv. zajišťoven, jde o celosvětově propojený systém,” připomíná politik.

“Jestliže si v Brně myslí, že jim vlastní fond s necelými dvě stě miliony v případě velké katastrofy pomůže, tak hrubě riskují. Pokud je to skutečně pravda, je to ve vztahu k občanům neomluvitelné a my v Alianci pro budoucnost jsme zásadně proti takovým exotickým scénářům,” uvádí dále.

Kdyby v Brně nastala škoda velkého rozsahu skutečně, bude muset zakročit stát. “Vláda vezme peníze nás všech, nasype je do Brna a bude se tvářit, že je to správně. Není to správně. Město Brno nebo jakákoli obec by měla být zodpovědná a standardně se pojistit. Jinak budeme zase my všichni doplácet. V tomto smyslu je potřeba vést i občany. Stát tu není od toho, aby peníze vybrané na daních od pracujících lidí vyplácel těm, kteří se ke svému majetku chovají nezodpovědně,” dodává Pavel Sehnal.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…