Hazardujete. Vojtěch pohrozil Chcíplému psovi a spol.

04.11.2021 10:35

Očkujte se, očkujte se, očkujte se. Tak se dá shrnout hlavní výzva končícího ministra zdravotnictví za hnutí ANO Adama Vojtěcha. A předložil data, která dokládají, že očkování funguje. Apeloval také, aby restauratéři a hospodští kontrolovali své hosty. Vyčinil iniciativě Chcípl pes. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová popsala, jaká opatření se zpřísní.

Hazardujete. Vojtěch pohrozil Chcíplému psovi a spol.
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch na CNN Prima News

Koronavirová situace v Česku se dál významně zhoršuje. Stejně jako za úterý, i za střetu přibylo přes 9 tisíc nově covid pozitivních. V nemocnicích už leží na 2 300 lidí. Co s tím? Končící ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch předstoupil před veřejnost a oznámil, že je opravdu nutné dodržovat stávající opatření, jako je kontrola hostů v restauracích a hospodách.

„On-line formou se k nám připojili i zástupci Anti-covid týmu a jejich kolegové. Musím konstatovat, že to jednání bylo velmi korektní a konsenzuální. Bylo to opravdu velmi korektní. Kolegové nás žádali především o informace. Já to hodnotím dobře a jsem rád, že k tomuto jednání takto došlo. Jsem přesvědčen, že v této situaci nemá smysl nějak bojovat přes média. Dohodli jsme se, že ta jednání s Anti-covid týmem se budou opakovat každý týden, pravděpodobně takto. Důležité je, že máme jasný společný názor: jediným skutečným řešením této krize je očkování. Věřím, že i budoucí vláda bude mít očkování jako jednu ze svých priorit,“ vyjádřil naději Vojtěch.

„Shodli jsme se na tom, že ta situace opravdu není dobrá. Významně nám roste procento pozitivních testů a roste nám i počet hospitalizovaných, byť tady musím zdůraznit, že ta ochrana očkování je nesporná. Nebýt očkování, tak máme asi 1 300 lidí na JIP. Teď jich máme asi 250. Takže ta ochrana očkování je nesporná. Naopak kdybychom měli více lidí naočkovaných, jako je tomu v zemích na západ od nás, měli bychom těch lidí na JIP méně,“ zdůrazňoval Vojtěch.    

„Ochrana před těžkým průběhem nemoci zejména u seniorské části populace se drží někde okolo 85 procent. Proto bych chtěl poprosit všechny seniory, aby využili možnost aplikace třetí posilující dávky, která je všem k dispozici. Prosím všechny seniory, ale i chronické pacienty a podobně, aby tuto třetí dávku využili,“ prosil Vojtěch.

„Já si nemyslím, že je dobré vršit další a další a další opatření. Stačí důsledně dodržovat režimová opatření, která jsou nastavena,“ odkázal Vojtěch na nošení respirátorů a žádoucí kontroly v restauracích a hospodách. „Pro ty, kteří rebelují, tak si myslím, že je to nezodpovědné. Myslím si, že je to hazard. Tady nejde o boj s vládou, o boj s ministrem, který za čas odejde. Tady jde o boj s virem. Pokud to někdo bere jako boj s vládou, tak je to naprosto absurdní. Prosím různé iniciativy, jako je Chcípl pes a podobně, že v situaci, kdy se nám plní nemocnice, tak není možné takto postupovat,“ zdůraznil Vojtěch.

Poté požádal u všech lidí, kteří jen trochu mohou, aby pracovali na home office. A pokud to není možné, tak aby lidé na pracovišti nosili respirátory, myli si ruce, nechávali se očkovat a testovat.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová poté popsala, jak bude vypadat zimní sezóna v lyžařských střediscích. Bude se v nich prý kontrolovat, zda byl člověk očkován, zda v posledních 6 měsících prodělal nemoc covid-19, nebo má u sebe aktuální negativní test na covid, ať už PCR test, nebo antigenní test.

Oznámila také, že na kulturních akcích s účastí do tisíce osob budou nadále akceptovány antigenní testy, ale na akcích s účastí nad tisíc lidí už to u neočkovaných budou jen PCR testy.  

Ministr Vojtěch poté požádal všechny občany, aby brali ohled na hygieniky, armádu a pracovníky call center, kteří se snaží, seč jim síly stačí, dotrasovat kontakty nakažených osob. Za středu proběhlo přes 22 tisíc takovýchto trasovacích hovorů a Vojtěch si posteskl, že lidé pracovníkům call center i hygienikům a vojákům opravdu hodně nadávají.

Svrčinová poté ještě ujišťovala diváky, že v tuto chvíli to na žádný vánoční lockdown nevypadá. Pokud se budou všichni lidé chovat zodpovědně. Pokud bude nejhůř, počítá se s omezením maximálního počtu osob, kteří se mohou najednou vyskytovat v obchodech.

„Ty predikce pro vánoční období takové nejsou, ale bude to vyžadovat součinnost všech občanů, to znamená očkovat se, nosit respirátory a dezinfikovat si ruce. Ale lockdown v našich opatřeních nehraje žádnou roli," řekla hlavní hygienička.

„To, jestli opatření budou zavedena, nebo nebudou zavedena, to záleží nakonec na každém. Pokud se opatření nebudou dodržovat, tak se organizátoři akcí nemohou divit, že dojde k nějakému zpřísnění. Zejména podle toho, zda se bude zhoršovat situace v nemocnicích,“ dodal Vojtěch.

Zmínil také povinné očkování proti covidu u některých profesí. Zdůraznil, že o takovémto opatření by se musela vést široká debata a konečné slovo už by měla mít nová vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…