Heger nechce politiky v pojišťovnách, ti se vztekají

09.07.2012 15:58

Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce prosadit zákon, který by měl odpolitizovat vedení pojišťoven. Ve správních radách by tak neměli zasedat politici ani jim blízcí lidé, ale nezávislí odborníci. To se ale některým stranám nelíbí.

Heger nechce politiky v pojišťovnách, ti se vztekají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

"Pokud zůstanou pojišťovny dál veřejnoprávní, což podle návrhu být mají, tak je zcela nesmyslná myšlenka, aby byly odpolitizovány," řekl serveru Aktuálně.cz poslanec za ODS a zároveň člen správní rady VZP Boris Šťastný.

Mezi ty, kteří jsou proti návrhu, se řadí i KSČM, ČSSD, nebo poslanci z ODS. Právě dvě posledně jmenované strany mají největší vliv ve VZP, přes kterou ročně proteče až 150 miliard korun. Některým poslancům se také nelíbí to, že by měli jejich funkce obsadit odborníci.

Nezávislí odborníci?

"Nedokážu si představit, že se v naší zemi budou hledat nezávislí odborníci, kteří nejsou napojeni na některé politické strany," řekla poslankyně komunistické strany a členka VZP Soňa Marková. Ministrovi Hegerovi jde především o to, aby se zamezilo statisícovým odměnám a rozdělování vlivu. Jeho kroky chválí například poslanec za stranu LIDEM, Jiří Rusnok.

"Změna je určitě krok správným směrem. Strany to dnes využívají ve svých politických bojích," řekl serveru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…