Heger projednal s likérkami opatření k bezpečnosti alkoholu

04.10.2012 12:57

Na společném postupu při ochraně dětí a mládeže před alkoholem se dnes shodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se zástupci likérek. Projednali také opatření, která zajistí bezpečnost těchto nápojů na českém trhu. Ministerstvo dá návrhy koordinační skupině, kterou ustavila ve středu vláda ze zástupců pěti ministerstev. Tým má do dvou týdnů předložit vládě návrhy na změny legislativy.

Heger projednal s likérkami opatření k bezpečnosti alkoholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

"My máme v gesci zákon o návykových látkách, tam je ochrana dětí, způsob prodeje a cestou zákona o ochraně veřejného zdraví se mohou upravit hygienické kontroly, mechanismy a pokuty," řekl ČTK po jednání se zástupci výrobců a dovozců lihovin Heger.

Chystaným zákonem chce zcela zakázat stánkový prodej alkoholu a automaty na alkohol, protože tam podle něj nelze vyloučit, že nápoj koupí dítě.

Zavedení dalších kontrolních prvků

Ministerstvo se zaměří na zpřísnění postihů pro ty, kdo budou nalévat alkohol dětem a mládeži. "Z rozhodnutí vlády se stane prodej alkoholu koncesovanou živností, a tak který hospodský bude opakovaně nalévat dětem či mladistvým, nepůjde už jen o pokutu do výše tří milionů korun, ale možná i o ztrátu či zákaz živnost," doplnil šéf Hegerova kabinetu Jan Růžička. Toto zpřísnění výrobci a dovozci tvrdého alkoholu podpořili.

Ministerstvo se nadále zaměří na potírání černého trhu s alkoholem. Se zástupci prodejců prodebatuje změnu metodik při hygienických kontrolách, které by vedle metanolu sledovaly také zbytky látek svědčící o pančování.

"Shodli jsme se, že budeme upozorňovat na nelegální alkohol, na denaturovaný alkohol, na pití dětí a mládeže. Debata bude i o tom, jaké další kontrolní prvky zavést třeba na čárových kódech, jak lépe identifikovat lahve a pracovat s kolky," shrnul Růžička.

Hygienická služba při osvětové činnosti pomůže při rozšiřování akce lihovarníků "Pij s rozumem".

Patnáct tisíc litrů závadného alkoholu

Na webu www.certifikacelihovin.cz lze zkontrolovat původ tvrdého alkoholu, který vyrobily tuzemské likérky od konce loňského roku. U lihovin vyrobených letos v ČR se značí každá výrobní šarže unikátním kódem, který vyznačuje datum a v některých případech i hodinu a minutu výroby, výrobní linku nebo závod. Údaje o lihovinách vyrobených před rokem 2012 web neobsahuje.

Od minulého čtvrtka je po dvoutýdenní prohibici možno prodávat tvrdý alkohol vyrobený do konce roku 2011 i bez prokázání původu lihu. U letošního alkoholu mají prodejci dva měsíce, aby dokumenty získali. Na trhu stále může být až 15.000 litrů závadného alkoholu.

Metanolová aféra vypukla v ČR před měsícem, první člověk zemřel na otravu 3. září. Nebezpečný alkohol už zabil v republice 27 lidí, desítky dalších skončily v nemocnici a někteří z nich budou mít trvalé následky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…