Hejtman Běhounek: Jsem přesvědčen, že má ČSSD před sebou jedinečnou příležitost

17.02.2013 6:59

Hejtman Jiří Běhounek dohlíží v kraji na zdravotnictví. ParlamentníListy.cz tak zajímal jeho názor na kontroverzní návrh Hegera, kterým chce omezit kouření a prodej alkoholu. Hejtman Vysočiny se ale svěřil i se svým názorem na budoucnost levice a zmínil problémy, které trápí zdejší obyvatele.

Hejtman Běhounek: Jsem přesvědčen, že má ČSSD před sebou jedinečnou příležitost
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

 

Vítězem první přímé volby prezidenta se stal Miloš Zeman. Levice tak po krajských a senátních volbách opět posílila. Co je podle Vás příčinou tohoto vzestupu levice? A domníváte se, že se levici podaří uspět i parlamentních volbách a získat tak ústavní většinu?

Tragická vládní politika rozkládající běžné fungování úřadů a institucí spolu se snahou o nahrazení jejich činnosti dodavatelsky soukromými subjekty je velmi negativně vnímána veřejností. Nepravdivá tvrzení, protiřečení si i stále opakující se krize zajisté opozici v tomto případě levicových stran otevírá skutečně velké možnosti. Jsem pevně přesvědčen, že se jedná o jedinečnou příležitost. ČSSD musí na vítězství v parlamentních volbách tvrdě pracovat. Zda levice bude mít ústavní většinu nyní nelze odhadnout.

V souvislosti s přímou volbou prezidenta se ale také opět začíná hovořit i o přímé volbě starostů a hejtmanů, stejně jako o nutnosti změny volebního systému do PS.  Přivítal byste i Vy takovou změnu? A jaký volební systém byste případně preferoval pro parlamentní volby?

S přímou volbou hejtmanů a starostů při ponechání struktur zastupitelstev a rad stávajícím způsobem volby nesouhlasím, protože bez podpory v těchto orgánech (nemá-li se jednat o „vládu jednoho muže“) nemůže samospráva fungovat. Pro parlamentní volby bych preferoval model, kdy by bylo možné vytvořit stabilní, odpovědnou a výkonnou vládu.

V kraji dohlížíte na zdravotnictví. Jak se nyní stavíte k návrhu Ministra Leoše Heger, který chce od roku 2014 úplně zakázat kouření v restauracích, barech…, a spolu s tím chce zakázat prodej tabáku i alkoholu v automatech a pojízdných prodejnách? Plánovaný zákona také navrhuje, aby nejlevnější nápoj v nabídce musel být nealko. Myslíte si, že budou opatření účinná nebo jsou naopak moc přísná?

Velmi mě mrzí, že stále hovoříme o prevenci a vždy začínáme restrikcí, kterou omezujeme svobodnou volbu každého z nás. Spolupráce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva zdravotnictví v úpravě výukových osnov základních škol věnujících se prevenci stále není na stole. Podíváme-li se po Evropě, úplný zákaz kouření vyhnal kuřáky do ulic, které zaplnily tisíce nedopalků.

Pokud se zaměříme na kraj, jaké největší problémy sužují zdejší obyvatele? A jak se Vám tyto problémy daří řešit?

Pro kraj jsou zásadní otázky přírody, zemědělství, zaměstnanosti a dopravní obslužnosti. Ač se maximálně snažíme, je řešení otázek mimo reálné možnosti kraje. Státní politika likviduje české zemědělce a producenty, úsporná opatření a restrikce zvyšují nezaměstnanost a v oblasti dopravy jsme limitováni finančními možnostmi.

Vy osobně jste ve volbách obhájil svůj mandát. Co je ale Vaší prioritou pro následující volební období? A co se Vám naopak v minulém období nepovedlo? 

Velkým tématem, kde lze očekávat změny, bude středoškolské vzdělávání a síť středních škol. Pozornost je nutné věnovat i rozvoji venkova, regionální dopravě, zemědělství. Trvale se zaměřujeme i na zdravotnictví. Naším úkolem je udržet dostupnou síť krajských nemocnic s odpovídajícím rozsahem zdravotní péče. Úkoly jsme si stanovili, obyvatelé Kraje Vysočina je svou volbou podpořili a nyní uděláme maximum, abychom je nezklamali. Konečně vydali jsme programové prohlášení rady a priority pro další období vycházejí z našeho programu.

Do jaké míry trápí občany problémy s nezaměstnaností? Daří se Vám vytvářet v kraji nová pracovní místa či přilákat investory?

Problémy s pracovními místy v kraji jsou velké, statistika hovoří již o 10,2% nezaměstnanosti. Kraj jako takový nemá mnoho nástrojů k tvorbě pracovních míst. Určitý počet investorů se podařilo přilákat, ale při současné krizi celkový počet pracovních míst bohužel neroste.

V březnu se uskuteční stranický sjezd strany, kde se bude volit i vedení strany. Podle posledních informací je potvrzení současného předsedy jisté, ale spekuluje se o tom, že by se o funkci statutárního místopředsedy mohl vedle pana Haška ucházet i pan Zaorálek? Koho byste jako 1. místopředsedu preferoval Vy osobně? Mnozí se také obávají, že zvolením pana Zaorálka by došlo k rozdělení tandemu Sobotka-Hašek. Jaký na situaci Váš názor?

Jako nestraník se k vnitrostranickým otázkám před sjezdem ČSSD nebudu vyjadřovat.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…