Hejtman Kuba načůral do kaváren: Pokud jde o Rusko a Dukovany...

06.02.2021 18:42

Někdejší ministr průmyslu a obchodu a dnes jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ukazuje, že se nezdráhá jít proti proudu. Zatímco předseda ODS Petr Fiala tvrdí, že vláda by neměla Rusko a Čínu pouštět do tendru na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, Kuba to vidí zcela jinak. V rozhovoru pro Deník N se rozhodl vyložit, proč by Rusko nemělo být dopředu odmítnuto.

Hejtman Kuba načůral do kaváren: Pokud jde o Rusko a Dukovany...
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba v Otázkách Václava Moravce

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

Zatímco pravicová koalice SPOLU, tj. koalice ODS, TOP 09 a lidovců, svorně prohlašuje, že by mohlo být nebezpečné vpustit do tendru na dostavbu Dukovan Rusko, protože Ruská federace vnímá členské státy NATO jako své protivníky, Martin Kuba je jiného názoru.

Ač je Kuba členem ODS, nezdráhá se nahlas říct, že by vláda neměla Rusku třískat dveřmi před nosem. Už proto ne, že čím víc uchazečů o dostavbu Dukovan bude, tím spíš se podaří stlačit cenu celého projektu. Vláda by se na nabídku ruského Rosatomu rozhodně mohla podívat.

„No, proč by se na ni nemohla podívat? A pak ať postupuje podle toho, jak si to vyhodnotí,“ poznamenal Kuba s tím, že vyřadit takovou nabídku lze vždycky. Vláda to může udělat kdykoliv.

„Tendr má řadu kroků. To, že vám dá někdo nabídku, ještě neznamená, že ho zaangažujete. Stát má přece kdykoliv možnost do tendru sáhnout. Proč by to bylo spjaté s arbitráží? Vždyť to tam vůbec není,“ řekl Kuba.

Osobně si umí představit, že by ruské firmy mohly být součástí širšího konsorcia, které nový blok postaví a ve kterém budou hrát prim jiné firmy, např. německý Siemens.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …