Hejtman Zimola koalici s komunisty chtěl, hřímá jihočeský zastupitel

21.11.2012 17:23

Pavel Hroch, předseda hnutí Jihočeši 2012, zastupitel Jihočeského kraje a starosta obce Kovářov je přesvědčen, že hejtman Jiří Zimola (ČSSD) chtěl koalici s komunisty uzavřít prakticky od počátku. Pokud tvrdí, že ho k tomu dohnal blok středových stran v čele s Jihočechy 2012, tak prý jednoduše lže voličům.

Hejtman Zimola koalici s komunisty chtěl, hřímá jihočeský zastupitel
Foto: hns
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Řada občanů Jihočeského kraje se bouří proti tomu, aby jim vládli komunisté, resp. proti tomu, aby o krajském školství rozhodovala komunistická zastupitelka Vítězslava Baborová. Protestují přitom i ti, kteří již školní lavice dávno opustili. Populární hejtman Jiří Zimola se před voliči obhajuje, že mu zkrátka nezbylo nic jiného než spolupráce s komunisty. Jihočeský zastupitel Hroch však tvrdí, že to není pravda.

Část ČSSD prý o spolupráci s komunisty nestála. A Zimola přitlačil

"Je zapotřebí, aby si staronový hejtman dodal odvahy a řekl pravdu o povolebních vyjednáváních – že byl rozhodnut již dopředu, jak bude vládnout po čtyři roky na území jižních Čech s KSČM. Tvrzení, že Jihočeši 2012 a KDU-ČSL nechtěli uzavřít koaliční smlouvu s ČSSD (zaznělo mj. v Událostech, komentářích na ČT 24 v pondělí 19. listopadu-pozn.red.), a proto hejtmanovi nezbylo než se spojit s komunisty, je ukrutná lež," rozčiluje se Hroch.

Zastupitel k tomu dodává, že Jihočeši 2012 společně s KDU-ČSL nabízeli vstřícnou formu koaliční spolupráce, ale hejtman Zimola dal přednost spolupráci s KSČM. Hroch má prý informace o tom, že se tak stalo proti vůli části jihočeské ČSSD, ale Zimola si prosadil svou. Na oponenty údajně tlačil, aby se buď podvolili, nebo se vzdali zastupitelského mandátu.

Proč by ale byl populární hejtman tak nekompromisní? Podle Hrocha jde staronovému hejtmanovi především o to, aby nikdo neměnil zavedené pořádky z minulých čtyř let, kdy vládl společně s ODS. Jihočeši 2012 a lidovci by mu ale podle Hrocha chtěli více koukat pod ruce a jednat transparentně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…