Hejtman cestovatel. Rath si prý oblíbil hlavně Izrael, píši Lidovky

25.07.2012 13:15

Středočeský hejtman David Rath byl velmi zdatným cestovatelem. Jen v roce 2010 podnikl sedm zahraničních cest, přičemž cílem kromě obligátního sídla EU v Bruselu byl například i Tel Aviv. Židovský stát si hejtman vůbec oblíbil, během dvou let tam zavítal přinejmenším třikrát.

Hejtman cestovatel. Rath si prý oblíbil hlavně Izrael, píši Lidovky
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Již z uniklých odposlechů s Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem vyplynulo, že středočeský hejtman, který při nástupu prohlašoval „budu jako Haider a střední Čechy budou moje Korutany“ je fascinován jak nacismem, tak judaismem. Mapa hejtmanových služebních cest, kterou zveřejnil server Lidovky.cz, ukázala, že Izrael byl zemí, kam Rath cestoval velmi rád.

Poprvé se tam prý vypravil v březnu 2010 s šéfkou své kanceláře, mluvčí Berril Maschekovou a učitelem golfu. Jako důvod cesty vykázal „navázání kontaktů mezi Středočeským krajem a Tel Avivem.“ Během roku 2011 se na blízký východ podíval minimálně dvakrát, z toho jednou o Vánocích soukromně.

Již dříve Lidovky.cz informovaly o Rathově cestě do New Yorku letos na jaře, kde jej doprovázeli rovněž jeho dva synové. Hejtman do Ameriky zavítal otevřít putovní výstavu Židovské památky ve Středočeském kraji. Svým synům sice cestu platil ze svého, ale  každá z „pracovně cestujících“ osob utratila během cesty v průměru 14 000 korun denně.

Ze zjištění serveru dále vyplývá, že hejtman v roce 2010 absolvoval celkem sedm zahraničních cest, z toho dvakrát do Bruselu, ale rovněž například do Londýna, kde za účelem „získávání poznatků o callcentru ve Velké Británii“ pobyl tři dni a celkem to kraj stálo více než 100 tisíc. V roce 2011 se podíval opět do Tel Avivu a Bruselu, ale rovněž do francouzského Dijonu. Poslední cestou byla už zmíněná vernisáž v New Yorku, na které hejtman strávil v dubnu sedm dní.

Na cestě jej téměř pokaždé doprovázel osvědčený tandem šéfka kanceláře Barbora Haberová- mluvčí Berill Mascheková. 

 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…