Heleďte, spravedlivé nebude nikdy nic. Někdejší táta odborářů Zavadil ohromil Světlanu Witowskou

21.02.2017 20:31

Moderátorka Světlana Witowská v úterním Interview ČT24 přivítala poslance zvoleného za ČSSD Jaroslava Zavadila. Občanům vysvětloval, proč bude správné více zdanit bohatší spoluobčany. „Podívejte se, spravedlivé nebude nikdy nic,“ prohlásil mimo jiné poslanec. Rýpl si také do Evropské unie.

Heleďte, spravedlivé nebude nikdy nic. Někdejší táta odborářů Zavadil ohromil Světlanu Witowskou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Sociální demokracie navrhuje zavést výrazné progresivní zdanění, jež dopadne na lidi, kteří vydělávají víc než přibližně 48 tisíc korun. „My jsme ještě v bývalé mé instituci navrhovali zavést progresivní zdanění,“ prohlásil Zavadil s poukazem na svou předchozí roli šéfa odborů. „Kalousek to zrušil a zavedl jinou daň a já jsem rád, že se k tomu chce ČSSD vrátit,“ doplnil Zavadil.

„Je to spravedlivé, brát víc peněz lidem, kteří se lépe učili, našli lepší práci nebo byli třeba výkonnější?“ ptala se moderátorka. „Heleďte se, spravedlivé nebude nikdy nic. Buď si tady řekneme, že tu budeme žít na principu solidarity, nebo ne.“ – „Ale vždyť my tu na principu solidarity žijeme,“ vypálila okamžitě moderátorka. – „Vždyť přece už za totalitního režimu tu byla daňová pásma. Já se nechci vrátit do totalitního režimu, vždyť jsem proti němu bojoval, ale je potřeba si říct, že všechno tam nebylo špatné,“ zaznělo z úst hosta.

Hned po „sametové revoluci“ byl prý Zavadil nakloněn zákazu komunistické strany, ale když už k tomu nedošlo, tak bychom se neměli tvářit, že komunistická strana neexistuje. Existuje tu a po volbách lze spolupracovat i s ní. „Když se podívám na politickou scénu, tak si umím představit povolební spolupráci skoro s každým.“

Vy tu něco naslibujete a po volbách nebude nic

Na současné rovné dani vydělali podle Zavadila především bohatší a když se v roce 2007 zaváděla, tak podle poslance nikdo nekřičel. To, že dnes ČSSD navrhuje čtyři daňová pásma, nevidí Zavadil jako problém. „Já v tom nevidím jakýkoli problém,“ zdůrazňoval. Většina lidí prý na návrhu ČSSD vydělá. „Já vám můžu říct, že výhoda nového systému se dotkne 90 procent lidí. A to není málo,“ pokračoval poslanec.

„Máte ale domluvenou nějakou podporu? Vy teď uděláte velké haló, že pomůžete čtyřem milionům lidí, ale po volbách to s vámi nikdo neodhlasuje, takže z toho nebude nic,“ udeřila moderátorka.

„Zaprvé, co z toho bude po volbách, to bych zatím nechal být, protože co bude po volbách, to se teprve uvidí. Voliči by si měli zvážit ten či onen návrh, říci si, jestli je pro ně dobrý ten náš návrh nebo jiný návrh. Tohle je hlavně návrh pro voliče, aby si oni spočítali, jestli je to po ně výhodné, nebo není,“ rozohňoval se Zavadil.

Ve druhé polovině pořadu došlo i na odvolání stávajícího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). „Mě to překvapilo. Já nevím, proč to premiér udělal, ale to by měl vysvětlit Bohouš Sobotka, proč to udělal,“ řekl Zavadil. A budete se ho na to ptát?“ chtěla vědět moderátorka. „To víte, že se ho zeptám,“ sliboval okamžitě.

V závěru pořadu se věnoval také návrhu, jenž zazněl z Evropské unie, že by zaměstnavatelé měli svým lidem zajistit práci bez stresu. Podle Zavadila to půjde velmi těžko. „Heleďte se, v některý věcech, co se týče Evropy, tak tam smysl nevidím, ale protože jsem Evropan, tak se tím řídím. ... Ale práci bez stresu jsem ještě nezažil,“ přiznal.

Své vystoupení před kamerami uzavřel prohlášením, že podpořil Miloše Zemana v prezidentské volbě roku 2013 a nemá problém s tím podpořit ho znovu, pokud bude kandidovat v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…