Helsinský výbor se zastává vězněného řidiče Smetany

27.11.2012 11:35

Předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová hodlá dál pečlivě sledovat případ "plakátového čmárala" Romana Smetany. V prohlášení uveřejněném na webu této instituce varuje před možným zneužitím trestního práva k potlačování svobody slova.

Helsinský výbor se zastává vězněného řidiče Smetany
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Někdejší olomoucký řidič Roman Smetana, který se proslavil pokreslením předvolebních plakátů politických stran v roce 2010, čelí hned dvěma trestním stíháním za to, že se vyhýbal svému nástupu do vězení z nařízení soudu. Obě trestní stíhání jsou zatím ve stádiu před podáním obžaloby a Český helsinský výbor upozorňuje, že bude kauzu dál pečlivě sledovat.

Nastoupil sám, byť s odkladem

 Anna Šabatová v této souvislosti upozorňuje na fakt, že se Smetana v obou případech policii sám vydal a do vězení nastoupil, byť s odkladem, přičemž tento odklad využil k prezentaci svých názorů. Obžaloba i soud by toto měli vzít  potaz. Aby bylo možné zabránit případnému potlačování svobody slova skrze ustanovení trestního práva.

"Podstatné bude i to, zda do viny za spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, pokud bude její vyslovení navrhováno či pokud bude vyslovována, nezahrnou orgány činné v trestním řízení mlčky či dokonce výslovně i mediální a jinou veřejnou činnost, jíž Roman Smetana vyplňoval obě doby, kdy nenastoupil včas výkon trestu. To by bylo zneužití trestního práva k potlačování svobody slova," upozorňuje ČHV.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…