Henry Kissinger kritizuje současnou politiku USA: Spojit proti sobě dva protivníky opravdu není moudré

15.05.2022 10:38

Bývalý poradce pro národní bezpečnost a exministr zahraničí USA Henry Kissinger kritizuje politiku současné americké administrativy vůči Číně a Rusku. Není moudré zaujmout nepřátelský postoj ke dvěma protivníkům způsobem, který je spojí, uvedl v rozhovoru s deníkem Financial Times. Informuje o tom Echo24.cz.

Henry Kissinger kritizuje současnou politiku USA: Spojit proti sobě dva protivníky opravdu není moudré
Foto: Nakladatelství Prostor
Popisek: Henry Kissinger

Kissinger očekává, že po válce na Ukrajině bude muset Rusko minimálně přehodnotit svůj vztah k Evropě a k NATO a „není tak moudré zaujmout nepřátelský postoj ke dvěma protivníkům způsobem, který je spojí“.

  • Původní zdroj ZDE

Obě země, Rusko a Čínu, podle něj spojuje „protizápadní“ politika, i když je to Peking, kdo tahá za delší konec. Před ruskou invazí na Ukrajinu se sešel na olympiádě prezident Putin s prezidentem Si a uzavřeli řadu dvoustranných dohod, které dále posílily především vzájemné ekonomické vazby.

Objevily se spekulace, zda prezidenti Ruska a Číny jednali tehdy i o chystaném ruském útoku na Ukrajinu. Peking v určitých ohledech umožňuje sankcionovanému Rusku provádět svou politiku a obchody, ale uznává ukrajinskou územní celistvost a rétoricky deklaruje mírové řešení. Na situaci tak profituje, i když právě ne všechny zájmy obou zemí jsou identické, jak upozorňuje i Kissinger.

V souvislosti s obavami Kissingera může být to, že USA v posledních měsících zintenzivnily své vztahy, zvláště vojenské, se svými tradičními spojenci v Tichomoří, na úkor stále asertivnější Číny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…