Herec Ondřej Vetchý: Vážně jsem uvažoval, že musím něco udělat, že třeba zabiju Husáka

13.08.2015 8:41

Bulvární deník Aha vytáhl na herce Ondřeje Vetchého přiznání, které sám herec učinil v dubnovém vydání pořadu Českého rozhlasu „Kdo židli má, bydlí“. Vetchý nejprve povyprávěl o původu své bojovnosti, citu pro svobodu a spravedlnost, aby následně překvapil sdělením, že jako mladík chtěl zabít jednoho vysoce postaveného komunistického pohlavára. Když ho ale viděl, raději si to prý rozmyslel.

Herec Ondřej Vetchý: Vážně jsem uvažoval, že musím něco udělat, že třeba zabiju Husáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Vetchý

Principál divadla Ungelt Milan Hein, který pořad Českého rozhlasu z klubu zmíněného divadla společně se zpěvačkou Martou Kubišovou moderuje, se Vetchého otázal, jak to má s bojovností, smyslem pro spravedlnost a čest.

Známý český herec se jal obsáhle vysvětlovat, že pro lidský druh je strašně důležitá schopnost přijímat stále nové a nové informace. Do posledního dne, co jsme na zemi, tak dle něj máme možnost měnit, kultivovat a posouvat náš pohled na svět. Lidé na to prý často zapomínají a po dvacítce už nejsou schopni přijmout zásadní informaci, která by pozměnila jejich omezený pohled na svět. „V tomhle jsem byl já asi vychovaný,“ připouští Vetchý.

Člověk se však dle jeho názoru stane bojovným ne pro to, že by tak byl vychovaný, ale kvůli svému vnitřnímu „nastavení“. Spousta lidí se tak prý stane statečnými, protože se drží nějakého řádu – mravního, morálního – a mají dostatek rozlišovacích schopností, což pak dle něj v konečném důsledku způsobuje, že lidský druh žije v rovnováze.

Vetchého cit pro svobodu a spravedlnost utvářela rodina – jeho vzorem byli dědeček a tatínek, kteří byli bojovníci. Herec vyprávěl, že dědeček bojoval ve Španělsku a tatínek poté, co uprchl z nacistického lágru, bojoval na Třebíčsku se svými spolužáky z obchodní akademie jako partyzán. „Divit se tomu, že tohle v sobě mám o to posílenější, je žertovné,“ říká Vetchý.

Chtěl jsem zabít Husáka

Herec následně překvapil tím, že na sebe „práskl“, že chtěl jako mladík zastřelit komunistického pohlavára Gustava Husáka. „Měl jsem v sedmnácti letech pušku a chtěl jsem něco udělat, hrozně jsem se styděl. Vyměnil jsem ji s jedním bláznem od nás za nějaké angličáky, byla to maďarská funkční puška z první světové války,“ vzpomíná herec.

„Vážně jsem uvažoval, že musím něco udělat, že třeba zabiju Husáka. Když jsem ho ale pak při inauguraci sledoval, jak sedí u toho stolu a jak měl ty strašně tlustý asi osmnácticentimetrový skla a osahával ten stůl, tak mi došlo: Ó bože, on je úplně dezorientovaný! Toho přeci nemůžu zabít, tím se nic nezmění. To bych musel zabít ty, co mu umožnili být prezidentem a šéfem ÚV KSČ! Tak jsem to vzdal,“ dovyprávěl pobavený Vetchý.

Celý pořad k poslechu ZDE

reklama

autor: luš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …