Herec, kterého strhali kvůli roli Václava Havla: Věřím, že on to myslel fakt upřímně. Trochu mě dojímá

05.12.2014 12:51

Herec Marek Daniel vstoupil do povědomí českých diváků v poslední době zejména díky úloze protřelého a všehoschopného lobbisty Tondy Blaníka a roli prvního porevolučního prezidenta Václava Havla ve filmové sérii ČT České století. Právě kolem těchto dvou rolí se točil rozhovor, který dal Daniel páteční příloze Lidových novin.

Herec, kterého strhali kvůli roli Václava Havla: Věřím, že on to myslel fakt upřímně. Trochu mě dojímá
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem Zemanem si vzali někteří lidé placky s podobiznou Václava Havla

VIP lobbista Tonda Blaník je ústřední postavou satirického politického sitcomu Kancelář Blaník, jehož druhá série úspěšně běží na portálu Stream.cz. „My jsme se snažili s Markem Najbrtem vytvořit postavu, která vychází ze skutečnosti, z civilu. Náš Tonda je zlý prase, které má světlé chvilky, jímavou historii a vzpomínky, které přetrvávají do současnosti. Tonda má vztah k mamince, k ikonám české historie. Byl ve stávkovém výboru, stál jako mnoho jiných na správné straně barikády, ale dneska je z něj sprosté prase,“ popisuje Daniel svojí postavu.

Žádným lobbistou se prý při ztvárnění své role neinspiroval. „Jestli jsem na něco inspiračně pomyslel, tak na vraždu Kočky mladšího. To mě zasáhlo. Fascinovalo mě, jak si tam, kde ho zastřelili, ukazovali bankovky. Tehdy jsem si říkal, že to asi budou v jistých ohledech stejní kovbojové jako ODS, ale v ODS aspoň nevytahovali na večírcích zbraně a nepočítali veřejně bankovky,“ tvrdí herec.

Nejsme v područí toho prognostika

Tvůrci seriálu si berou na paškál celou politickou scénu bez výjimky a nešetří ani prezidenta Miloše Zemana. Okolo něho by se měl údajně točit i vánoční díl, jenž má být z devadesáti devíti procent tvořen „lumpenkavárnou“. „Jediná možnost boje a možnost, jak se vyjádřit k tomu, co se děje, je neustále na to ukazovat. Já jsem letos sedmnáctého listopadu točil, ale jsem šťastný za lidi, kteří Zemanovi přišli tu červenou kartu ukázat. Že se vyjádřili. Jsem moc rád, že zahraniční prezidenti viděli, že nejsme národ v područí tohoto prognostika. Že máme vlastní vůli. A je úžasné, že takové scénky scenáristé dokážou zpracovat a dosadí do toho principy komedie,“ říká Daniel.

Havla by ztvárnil jenom debil nebo blázen

Do všeobecného povědomí se herec dostal také ztvárněním role prvního porevolučního prezidenta Václava Havla v osmém díle filmové série České století mapující Sametovou revoluci. Na tvůrce seriálu a Českou televizi, v jejíž produkci se seriál natáčí, se po jeho odvysílání snesla vlna kritiky. Podle jednoho z aktérů tehdejšího dění exministra obrany Alexandra Vondry vykreslili tvůrci seriálu Václava Havla jako blbečka.

Marek Daniel oproti tomu uvádí, že jeho dojem z Václava Havla se po natáčení nezměnil. „Já ho vždycky měl a mám hodně rád a považoval jsem si ho tak jako celý svět. Myslím si, že hodně dlouhou dobu byl diplomat. Snad mě to trochu dojímá a chápu, že v té chvíli nešlo prohlédnout, že obrovská spousta lidí s režimem kolaborovala a souzněla – ti se nemohli jen tak ztratit, pokud chtěli fungovat dál. Já si opravdu myslím, že on si fakt a upřímně myslel, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí,“ tvrdí herec.

„Co se týče Havla, tak to pro mě bylo dost stresující. Protože ať si říkáte cokoliv, ztvárnit Havla je těžké. Marek Taclík mi říkal, že když se doslechl, že hledají někoho na ztvárnění Havla, řekl si, že to vezme jenom debil nebo blázen,“ uvádí Daniel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…