Herman: V Praze chybí odvážná nová kulturní stavba

10.02.2015 10:04

Ministerstvo kultury chystá zmírnění zákona o památkové péči, které by mělo usnadnit život majitelům památkově chráněných nemovitostí. V obsáhlém rozhovoru, který poskytl dnešním Hospodářským novinám, to uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Prozradil také, že částka určená na rekonstrukci budovy pražské Státní opery se více než zdvojnásobila. V Praze mu také chybí kulturní hala na úrovni 21. století, inspiraci vidí v projektech zesnulého architekta Jana Kaplického, ale i v podobě newyorského Manhattanu.

Herman: V Praze chybí odvážná nová kulturní stavba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Herman plánuje zmírnění zákona o památkové péči, který by měl majitelům usnadnit nakládání s památkově chráněnými domy. „Má to být vstřícnější. Lidé nesmí být potrestáni za to, že památku vlastní,“ uvedl ministr s tím, že není možné, aby stát určoval vlastníkovi „vše od A do Z.“ Nový zákon by měl platit od roku 2017.

Uvedl také, že původně plánovaná částka 350 milionů korun na opravu historické a provozní budovy pražské Státní opery byla zvýšena na 715 milionů. „Vyhodnotili jsme, že by to prostě nestačilo. Když se do takové věci sáhne, je potřeba to udělat zevrubně,“ poznamenal Herman.

Na filmové pobídky je třeba přidat ještě 300 milionů

Plánuje také zvýšit množství peněz určené na filmové pobídky, které by měly do naší země přitáhnout zahraniční filmaře. Na tento účel je zatím plánováno 500 milionů korun, podle Hermana je nutné tuto sumu zvýšit na 800 milionů. „Štěstí je v tom, že ministr financí tyhle věci vnímá pozitivně. Jedná se mně s ním dobře,“ prohlásil na adresu Andreje Babiše.

Herman si také posteskl, že v Praze schází na úrovni 21.století vybudovaná kulturní hala. „O2 není kulturní zařízení,“ naznačil, že prostor, který je dějištěm koncertů řady hvězd populární hudby, za kulturní halu nepovažuje. V této souvislosti zmínil, že se zvažuje, zda je výhodnější rekonstruovat Veletržní palác v Praze, nebo místo něj vybudovat něco úplně nového. Rozhodnuto by to mělo být již v tomto roce.

Bude novou kulturní halou Kaplického rejnok?

Pokud by mělo být postaveno něco nového, tak na otázku, zda by to mělo být něco jako Kaplického rejnok, který se měl stavět v Českých Budějovicích, poznamenal, že v dohledné době se tam stavět nebude. V souvislosti s tím, že by tato Kaplického stavba mohla vzniknout v Praze uvedl „nebojíme se o těch věcech přemýšlet.“

Podle Hermana měl zesnulý architekt Jan Kaplický odvahu dělat to, co jde „v určitém řádu architektonických skvostů z minulých staletí.“ „Přemýšlejme o něčem, jako je třeba koncertní síň, nebojme se toho,“ uvedl.

V této souvislosti poznamenal, že má rád newyorský Manhattan. „Když přijíždíte od sochy Svobody, pohled na jednotlivé styly mrakodrapů, je to zkamenělá hudba,“ prohlásil s tím, že v Praze by se nebál „ani určitých projektů na Pankráci.“ Tím prý nechce říct, že z Prahy lze udělat Manhattan. „Ale mějme tu odvahu, jakou měli naši předkové,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…