Herman čelil čtenářům. Poučil je o lásce k bližnímu

31.05.2017 22:12

Z PROFILŮ Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) odpověděl na nové dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Rozhodl se důkladně vysvětlit rozdíl mezi komunistickou ideologií, kterou považuje za zrůdnou, a křesťanstvím.

Herman čelil čtenářům. Poučil je o lásce k bližnímu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v české sněmovně vypálil na komunisty, že je ostuda, když stále ještě sedí v českém parlamentu, když si uvědomíme, kolik mrtvých má tato ideologie na svědomí. Pan Štuka prozradil ministru Hermanovi, že mu jeho myšlenky přijdou zajímavé, ale rád by slyšel, proč ministr stejně silně nekritizuje křesťanskou ideologii, kvůli které bylo vedeno mnoho válek, takže má také na kontě mnoho mrtvých. Nemluvě o islámské ideologii, která má také na svědomí obrovské množství mrtvých a podle čtenáře je absolutně neslučitelná s demokracií.

Kritický je čtenář i ke kapitalismu. „Můj názor je, že zatím nebylo vymyšleno ideální politické zřízení a to dnešní kapitalistické má skutečně do ideálu daleko. Pane ministře, táži se Vás, v čem je křesťanská víra lepší než socialismus?“ zeptal se občan.

„Vážený pisateli, souhlasím s Vámi, že nebylo vymyšleno žádné ideální politické zřízení. A ani nebude, protože my lidé jsme jednak nedokonalí a společnost i svět se neustále vyvíjejí. A nyní k Vaší otázce. Především nelze srovnávat náboženství a politickou ideologii. Křesťanství se neváže na žádný konkrétní politický systém. Je to duchovní poselství, které poukazuje k hodnotám, jež přesahují nejrůznější lidská zřízení. Zatímco socialismus je politická ideologie, která směřuje k vytvoření konkrétního politického systému a stylu řízení společnosti,“ odvětil ministr.

Další otázky a odpovědi naleznete zde.

Pan Štuka poděkoval za odpověď a požádal o její rozšíření.

„Děkuji za Vaše vysvětlení, že křesťanství je pouze duchovní ideologie, a proto jej nejde srovnávat s komunismem. Prosím, nepodceňujte naše vědomosti. Z historie víme, že mezi duchovní a politickou ideologií bývá jen velmi nepatrný rozdíl. Každá a nejen křesťanská myšlenka se nakonec spojila s myšlenkou politickou a ruku v ruce nakonec řídily společnost společně. Nejednou však ona politická ideologie byla podřízená duchovní, náboženské moci, která se tím stala mocí politickou. Císař byl podřízen papeži,“ napsal ministrovi pan Štuka.

Ve světle těchto slov chtěl od Hermana slyšet, zda si skutečně myslí, že oběti, které má na svědomí křesťanství, nelze srovnávat s oběťmi, které mají na triku komunisté: Pan Štuka je toho názoru, že každá ideologie se nakonec zvrhne, ať už je její základní myšlenka sebelepší. Proč? Protože člověk je tvor omylný a jeho činy mnohdy dobře myšlené se časem zvrhnou.

„Vážený pisateli, s Vaší tezí si dovolím polemizovat. Duchovní poselství náboženství je zcela něco jiného než politická ideologie. A pokud v minulosti docházelo k propojení obojího (a docházelo, v tom s Vámi souhlasím), pak to bylo k neprospěchu duchovní mise náboženského společenství,“ odpověděl politik.

„Oběti, ke kterým došlo ve jménu křesťanství, jsou oběťmi zneužití této myšlenky a odklonu od ní. Základním přikázáním křesťanství je totiž láska k bližnímu. Zatímco oběti komunistické ideologie jsou jen logickým vyústěním komunistické myšlenky. V jejím základu je totiž třídní boj a nenávist, která směřuje k násilné revoluci. V tom je onen zásadní rozdíl,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…