Hilšer, předseda vlastního hnutí, čerpá miliony. Je to etické, jsem pak nezávislý, říká

29.10.2022 11:50

Senátor Marek Hilšer podruhé kandiduje na prezidenta. Stejně jako v roce 2018 o sobě i teď říká, že je zcela nezávislým kandidátem, protože za sebou na rozdíl od jiných uchazečů o Hrad nemá velké sponzory. Ale z čeho tedy svou kampaň financuje? Stejně jako v roce 2018 si kampaň platí z peněz daňových poplatníků. Založil si totiž politické hnutí, kterému předsedá a na které bere státní příspěvky.

Hilšer, předseda vlastního hnutí, čerpá miliony. Je to etické, jsem pak nezávislý, říká
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marek Hilšer

Marek Hilšer zkouší podruhé zabojovat o Hrad. A podruhé si našel stejnou cestu k penězům na kampaň. Místo sponzorů si svou kampaň nechává platit z peněz českých daňových poplatníků. Pobírá státní příspěvky jako předseda politického hnutí Marek Hilšer do Senátu. Zákony takovouto cestu dovolují. A Hilšerovi na tom nepřijde nic neetického.

Je to etické. Když jsem stál před rozhodnutím kandidovat, volaly mi nejrůznější politické strany, jestli budu kandidovat za ně. A jako první se řešilo, jak se rozdělí příspěvek na mandát. A mně bylo jasné, že když do toho půjdu sám a dostanu se do Senátu, kde je potřeba ty věci dělat profesionálně, tak budu potřebovat peníze stejně, jako je potřebují strany. Vznikaly i otázky, že když mi lidé přispějí, jestli to nebudu muset danit jako příjem. Takže důvodem založení toho hnutí bylo, abych mohl vyvíjet nějakou činnost,“ podotkl senátor v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Já jsem víc nezávislý. V tom jsem unikátní mezi ostatními kandidáty. Také mám politické zkušenosti. ... Chci mluvit o sobě. Jak jsem řekl, za mnou nestojí žádní lobbisté, žádné právní kanceláře. Velké kampaně za velké peníze kazí politiku, protože řada skandálů se odvíjí od toho, že politické strany potřebují peníze na kampaň. A já říkám, tohle je Marek Hilšer, jehož finance jsou výhradně rekrutovány z veřejných zdrojů,“ pokračoval

Stejně Marek Hilšer postupoval i při prezidentské volbě v roce 2018; i v roce 2018 za to taktéž čelil kritice.

„ODS právě na Hilšera vytáhla slovní zbraň silného kalibru. Senátor ODS Tomáš Jirsa označil Hilšera za ‚vyčůraného‘. Lékař a pedagog sice do Senátu kandidoval jako nezávislý, ale neváhal si k tomu založit hnutí nazvané ‚Marek Hilšer do Senátu‘,“ psal Blesk.cz v říjnu 2018.

Senátor Václav Láska se tehdy Hilšera zastal.

„Z hlediska mravního bude záležet, jak s těmi penězi bude naloženo. Pokud je bude vracet do své práce a bude je vynakládat ve prospěch lidí, kteří ho zvolili, tak na tom nevidím nic nemravného. Občanské centrum? Proč ne,“  poznamenal Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …