Historička Anne Applebaum, manželka polského ministra zahraničí, má zlou výhrůžku pro Vladimira Putina. A návrh pro Západ

21.07.2014 10:34

Historička a mj. také držitelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová se ve svém komentáři publikovaném v deníku The Washington Post zamýšlí nad pádem letadla MH17, které bylo sestřeleno nad Ukrajinou. Může za něj podle ní Rusko, které se tak dostalo na pozici Libye po leteckém atentátu u města Lockerbie v roce 1988.

Historička Anne Applebaum, manželka polského ministra zahraničí, má zlou výhrůžku pro Vladimira Putina. A návrh pro Západ
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Pojďme si hned na začátek říci, že sestřelení malajsijského letadla MH17 je důsledkem ruské invaze na Ukrajinu. Rusové vyslali do země neuniformované členy svých speciálních jednotek, kteří postupně ovládli jihovýchod. Do čela nasadili Rusové své agenty, jako je např. účastník obou válek v Čečně Igor Strelkov. Strelkov a jemu podobní se stali součástí politické i mediální propagandy Ruska na území jeho ukrajinského souseda," popisuje svůj pohled na situaci v konfliktu manželka polského ministra zahraničí Sikorského Applebaumová.

Dále se pozastavuje nad mediální hysterií, která byla minulý týden rozpoutána zveřejněním zpráv o údajném ukřižovaném tříletém chlapci ukrajinskou armádou a přirovnáním obranných akcí armády ke genocidě ve Rwandě. Applebaumová rovněž zmiňuje komentář Igora Strelkova, ve kterém na ruské sociální síti informoval o tom, že jeho muži sestřelili letadlo. Když bylo zřejmé, že šlo o civilní letadlo, jeho komentář byl smazán. „Situace Rusům zatím hrála do karet. Na jihovýchodě Ukrajiny probíhá lokální válka, nad kterou Evropská unie přivírá oči a v její zahraniční politice nemá řešení této události hlavní priority," míní Applebaumová.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„Sestřelení civilního letadla s 298 lidmi z celého světa na palubě však ruskou idylku poněkud nahlodalo. Někteří analytici dokonce srovnávají tento čin s atentátem na letadlo Pan Am Flight 103, které se zřítilo v roce 1988 u skotského města Lockerbie. Tehdy ukázal Západ jasnou rozhodnost a předpokládaného pachatele Libyi uvrhl do naprosté izolace. Dokáže se tak Západ zachovat i v roce 2014 v případě, že na pozici Libye nyní stojí mocné Rusko? Je třeba přerušit dodávky zbraní ze strany Ruska separatistům a zabezpečit ukrajinskou suverenitu. Západ musí opět ukázat, že je schopen se v důležitých otázkách sjednotit proti agresorovi," požaduje Applebaumová.

Applebaumová v závěru svého zamyšlení dodává, že tragický omyl ukrajinských separatistů dává prezidentu Putinovi vynikající příležitost se jich zbavit a zbavit se tak poměrně elegantně i celého současného konfliktu. Putin podle jejího názoru získal vynikající argument, proč povstalce přestat zásobovat zbraněmi i jim poskytovat finanční podporu. „Pokud bude v jejich podpoře i nadále pokračovat, jen se potvrdí, že má zájem pouze vyvolat chaos a další válku. Jestliže s ním nejsme připraveni bojovat teď a tady, můžeme si být jistí, že se konflikt brzy rozšíří do jiných regionů v této oblasti," uzavírá Applebaumová.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…