Historik Blažek bojuje za medaili pro bratry Mašínovy: Odboj není procházka růžovým sadem

03.07.2022 9:31

Čtyři členové skupiny bratří Mašínů – Ctirad Mašín, Milan Paumer, Václav Švéd a Zbyněk Janota – získali po pětiletém řízení uznání, že byli účastníky odboje a odporu proti komunismu. Byl tak vyslyšen mimo jiné podnět historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů. Píše to server iRozhlas.cz.

Historik Blažek bojuje za medaili pro bratry Mašínovy: Odboj není procházka růžovým sadem
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Odbojáři si podle historika Blažka uznání zaslouží, neboť vnímali, že situace po roce 1948 je natolik hrozná, že je třeba se režimu postavit na odpor se zbraní v ruce.

Informací, které ministerstvo obrany shromáždilo, bylo podle jeho slov opravdu velké množství. „K činnosti té skupiny se dochovaly statisíce stránek. Zejména z archivu bezpečnostních složek, ale i Národního archivu. K dispozici měli i dosavadní literaturu, která je bohatá. I proto to trvalo tak dlouho,“ zmínil Blažek.

„Ctirad Mašín byl jednou z hlavních tváří této skupiny. Ministerstvo rozhodlo, že součástí odbojové činnosti je i jeho služba v armádě Spojených států amerických. Máme z toho velkou radost,“ dodal Blažek.

Hovořil však i o tom, že působení skupiny bratří Mašínů provázejí spory, především s ohledem na útěk z komunistického Československa. „Je to ozbrojený odboj. A to samozřejmě není procházka růžovým sadem. Provází to situace, které jsou hraniční a vypjaté. Osobně se domnívám, že ministerstvo obrany zvážilo všechny okolnosti. A ty dokumenty a svědectví jasně dokládají, že se všechna ta činnost dělá s cílem obnovit svobodu a demokracii,“ podotkl Blažek, že vnímali, že situace po roce 1948 je tak hrozná, že je třeba se režimu postavit na odpor se zbraní v ruce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…