Historik: Kdyby volby vyhrála KSČM, dostaneme se na pokraj občanské války

02.02.2014 5:55

Před vítězstvím KSČM v parlamentních volbách varuje historik a publicista Jan Berwid-Buquoy. Podle jeho názoru by takový vývoj vedl k situaci obdobné té, kterou nyní vidíme na Ukrajině, tedy k rozdělení společnosti až na okraj občanské války. Informoval o tom server Prvnízprávy.cz.

Historik: Kdyby volby vyhrála KSČM, dostaneme se na pokraj občanské války
Foto: Radek Kraus
Popisek: Jan Berwid Buquoy - NEPOUŽÍVAT

„Období 1948 - 1990 by se v žádném případě neopakovalo. Komunistická Moskva neexistuje. Peking se nehodlá angažovat dokonce ani na Kubě, Vietnamu nebo v Severní Koreji. Komunismus dnes nemá žádnou centrálu. KSČM by zůstala sama pod silným tlakem EU a NATO zvenčí. Zevnitř by působily tzv. 'kontrarevoluční síly'," cituje Buquoye server.

„Veškerá politická nekomunistická intelektuální a dělnická opozice, dále čeští kapitalisté, šlechta a církev by buďto komunistickou vládu bojkotovali, ignorovali anebo by aktivně agitovali proti ní. Vznikla by podobná situace, jaká je dnes na Ukrajině. To znamená balancování na pokraji občanské války," podotkl historik.

Ten také spekuluje o tom, že by vláda KSČM nemohla v případě krajnosti nasadit vojenskou ozbrojenou moc, jako tomu bylo v roce 1948, protože gardové jednotky – dělnické milice - neexistují a naše armáda je pod vrchním velením NATO.  

Případné české komunistické vládě by zbyla jen policie a podle Buqoye je prý otázkou, zda ta by zasáhla proti české armádě, protože ta by mohla být posílena tankovou divizí německého Bundeswehru s těžkými zbraněmi „Leopard“, „Gepard“ a „Jaguar“. Takový zásah by se podle historika rovnal ze strany policejních orgánů naprosté sebevraždě.

Jan Berwid-Buquoy tak i přesto všechno pak dochází k závěru, že vláda KSČM by se asi přizpůsobila a připomínala by tak vlády předchozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…