Historik: Proč sem v srpnu 1968 Sověti přijeli? Nešlo jen o reformy. V sázce bylo mnohem více. USA nepomohly, protože...

06.08.2018 17:04

Tisková agentura Slovenské republiky přinesla rozhovor s českým historikem Michalem Macháčkem, který sepsal první ucelenou historii československého komunistického prezidenta Gustáva Husáka. Macháček popsal pohled Spojených států na rok 1968 a starosti Sovětů. Neměli bychom si prý myslet, že jsme v srpnu 1968 byli pupkem světa. Nebyli.

Historik: Proč sem v srpnu 1968 Sověti přijeli? Nešlo jen o reformy. V sázce bylo mnohem více. USA nepomohly, protože...
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

Michal Macháček v rozhovoru pro agenturu TASR, který převzal i server Teraz.sk, tvrdí, že na konci 60. let 20. století získávali informace o tom, jak si žijí lidé na Západě, srovnávali to s tím, jak se žije v komunistickém Československu, a dospěli k tomu, že stojí o změnu. Komunistické ekonomické plány v tu dobu žalostně selhávaly a lidé toho začínali mít dost. V té době se hovořilo o změnách v intencích socialismu, ale přece jen o změnách, což znervózňovalo konzervativní komunisty v čele s prezidentem a šéfem komunistů Antonínem Novotným.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

V roce 1968 však prý svou roli sehrála i národnostní otázka. Slováci si stěžovali, že pokud bude přijata ekonomická reforma z pera Oty Šika, hrozí, že na Slovensko poteče z Prahy méně peněz, které by měly pozvednout životní úroveň na Slovensku.

Sovětským přestavitelům však podle Macháčka československé úvahy o ekonomické reformě nevadily. Kdyby zůstalo jen u ní, možná by nikdy nedošlo ke vstupu sovětských tanků na naše území 21. srpna 1968. I když je to prý jen teoretická úvaha. Už za Klementa Gottwalda, Antonína Zápotockého a Antonína Novotného stál Sovětský svaz o to, aby mohl umístit své jednotky na naše území, protože jsme sousedili se Západním Německem – členem NATO.

Sovětům také velmi vadilo, že českoslovenští komunisté ztrácejí kontrolu nad společností, ruší cenzuru, ustupují médiím a tak podobně. To bylo podle historika z hlediska Moskvy zcela nepřijatelné. Takže kromě fyzické přítomnosti sovětských tanků na našem území měli vojáci cizích „spřátelených armád“ zajistit také to, aby čeští komunisté opět získali plnou kontrolu nad společností.

Bylo by prý také bláhové si myslet, že nám mohli Američané pomoct. „Západ respektoval poválečné rozdělení světa. Amerického prezidenta Lyndona Johnsona už v předstihu informoval sovětský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Dobrynin o zásahu v Československu a on to respektoval, protože chápal rozdělení světa,“ zdůraznil historik.

Gustáv Husák jako šéf strany legitimizoval sovětskou okupaci Československa. V tom tkvěl jeho velký přínos pro moskevské vedení. Páni v Kremlu ale tehdy neměli na starosti jen československou otázku. My si to prý možná myslíme, ale podle Macháčka jsme ani v srpnu 1968 nebyli „pupkem světa“.

„Když jsem v Moskvě studoval usnesení předsednictva Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, tak jsem si naplno uvědomil, že Sovětský svaz hrál velmocenskou imperiální politiku. Z 90 programových bodů jednoho zasedání se Československa týkal jen jediný. Ostatní se věnovaly hospodářské politice, sovětsko-čínským vztahům, Blízkému východu, Spojeným státům, Vietnamu. Možná jsme si v roce 1968 mysleli, že jsme pupkem světa, ale zdaleka to tak nebylo,“ zdůraznil historik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…