Historik prozradil, co může dnešní verdikt o Babišově spolupráci s StB spustit

26.06.2014 16:45

Historik Vojenského historického ústavu a odborník na dějiny týkající se StB Prokop Tomek má za to, že dnešní úspěch ministra financí v kauze spolupráce s StB může otevřít stavidla dalších žalob od osob, které se cítí být vedeny v seznamech neoprávněně. Zprávu přinesl server iDnes.cz. Hodnocení svazků přitom dnes není vůbec snadné.

Historik prozradil, co může dnešní verdikt o Babišově spolupráci s StB spustit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš vyhrál soudní spor ve věci údajné spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Slovenský Ústav paměti národa se však hodlá proti verdiktu odvolat, takže právní bitva bude s velkou pravděpodobností pokračovat. V podobných střetech před soudem přitom nezřídka vítězí údajní spolupracovníci. Prokop Tomek má za to, že v tom může hrát roli i složitost samotných svazků.

„Důvodem může být například to, že ta dokumentace je zvláštní, pro dnešní dobu neobvyklá. Vznikala za zvláštních podmínek, v utajení a je potřeba speciální výklad a porozumění. Je to materiál pro soudy obtížný, je těžké se v něm vyznat,“ poznamenává odborník.

Obratem dodává, že Babišův úspěch může k soudní při motivovat i další spoluobčany, kteří jsou vedeni ve svazcích StB a mají problém se získáním čistého lustračního osvědčení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…