Historik se zamýšlí nad naší společností a praví: Tento problém nezmizí fyzickou smrtí Miloše Zemana

03.08.2018 21:51

Historik Michal Stehlík se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz rozepsal o tom, že prezident Miloš Zeman zemře. A nejen o tom, také o průzkumu důvěryhodnosti českých politiků.

Historik se zamýšlí nad naší společností a praví: Tento problém nezmizí fyzickou smrtí Miloše Zemana
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

„Miloš Zeman zemře. Prosté konstatování, které v míře subjektivity debat o stavu politiky je možná jednou z mála nezpochybnitelných jistot. A to samé se týká Andreje Babiše, Tomia Okamury – a samozřejmě každého z nás. Jenomže tato stručná úvaha nebude o konečnosti lidského života, nýbrž o přirozené lidské potřebě vymezení se…“ míní Stehlík.

Následně se vyjádřil k aktuálnímu průzkumu důvěryhodnosti českých politiků. Kdy za sebou jsou Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek, Ivan Bartoš, Tomio Okamura a Vojtěch Filip. „Jde tak o absurdní situaci, kdy nejdůvěryhodnějšími politiky jsou ti, co se tváří, že až tak docela politiky nejsou. Nejen tento průzkum, ale obecně (většinové) vnímání politiky se u nás dostalo do stavu latentního odmítnutí klasicky vnímané stranické politiky, lídrů a prefabrikovaných idejí. V našem případě však nejde o nějaké překvapivé odmítnutí fungujícího systému – byly to předchozí generace politických elit, které připravily tuto situaci,“ zmínil Stehlík.

  • Původní text ZDE

„Boj proti tomuto marasmu je pak logicky těžký, ne-li nemožný. A není pak divu, že se koncentruje do symbolů, aniž by se zaostřoval na podstatu. Je mnohem jednodušší plivnout na manipulativního, proruského a zapšklého prezidenta než hledat pozitivní směr pro tuto zemi. Je mnohem lehčí dát najevo svoji frustraci od trenýrek po červenou kartu než se ptát, kde je podstata problémů. Protože tento problém nezmizí fyzickou smrtí Miloše Zemana (a název článku byl zvolen schválně provokativně) – ale zůstane zakořeněn v té většině společnosti, která ho zvolila do nejvyšší funkce ve státě,“ dodal dále historik. 

„Jedním z našich klíčových problémů, který se hluboce dotýká podstaty fungování celého systému, je výsledek transformačního pokusu Klause i Zemana (a jejich méně schopných nástupců) –  a to vytvoření ‚nové třídy oligarchů‘,“ dodal Stehlík s tím, že až Miloš Zeman jednoho dne zemře, bude tanec na jeho hrobě jen smutným obrazem bezradnosti. 

„Najednou se ztratí (zástupný) symbol, ale neztratí se podstata problému. Odhoďme proto jednoduché zástupné terče a ptejme se na to, co je problém této země a společnosti a co s ním,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…