Hlas malých firem: Bijeme na poplach. Všude kolem dostávají podnikatelé kompenzace, tady dělá vláda kosmetická opatření

30.08.2022 18:14 | Analýza

Ceny energií stoupají do rekordních výšin. Jak tato situace doléhá na české firmy, malé a střední podniky, živnostníky? „Samozřejmě negativně, je to další přísada do koktejlu tvořeného vyčerpáním firem z covidových restrikcí, rozbitými dodavatelsko-odběratelskými řetězci a dopady války na Ukrajině. Firmy již nyní hrají o život a nemají dalšího půl roku, aby vyčkali, zda vláda nějakým způsobem pomůže či nikoliv. Volají po okamžité pomoci,“ vysvětlil PL.cz Josef Jaroš, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků.

Hlas malých firem: Bijeme na poplach. Všude kolem dostávají podnikatelé kompenzace, tady dělá vláda kosmetická opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Co to může způsobit do budoucna? „Dochází a bude docházet k pádům firem, ale z pochopitelných důvodů žádná firma v potížích tuto informaci nezačne vyhlašovat do světa, to by skončila okamžitě. Od našich členů se setkáváme i s informacemi o omezení výroby, nenahrazování zaměstnanců, kteří skončili atd.,“ upozornil.

„Sektory s vysokými energetickými vstupy do výroby od skláren, přes kovozpracující či ocelářský průmysl až po pekárny či prádelny jsou zcela závislé na dodávkách energií (el. energie či plynu). Optimisté předpokládají, že plynu bude dostatek, avšak za jakou cenu? Ve výše uvedených odvětvích znamená alternativa za zemní plyn obrovské investice na dlouhou dobu, a s rostoucími úrokovými sazbami se firmám tato řešení absolutně vzdalují. Firmy na tuto změnu nemají a nebudou mít finanční prostředky,“ konstatoval.

„Z pohledu objemu práce se z důvodu nárůstu cen poptávka ochlazuje. Vysoké ceny materiálů a energií, které činí čtyř- i více násobek původních cen nelze promítnout do ceny výrobku, zejména pro zahraniční odběratele. Firmy se snaží uspořit maximum, ale jsou provozy, kde úspory energií jsou nulové, protože bez těchto vstupů nelze dosáhnout technologických postupů a principů, na kterých je daná výroba založena (sklářské pece, hutě, slévárny apod.). Kdo například platil 1 milion Kč měsíčně, platí nyní 4 miliony Kč měsíčně, tedy ca 50 milionů Kč za rok nemá šanci do ceny promítnout,“ objasnil. 

„Čím více bude cena výrobku růst, tím více bude klesat kupní síla, protože zákazníci si tyto investice rozmyslí nebo je koupí někde jinde. Vzhledem ke kompenzacím pro podnikatele od vlád v okolních státech se tak české firmy dostávají do osudového ohrožení své konkurenceschopnosti,“ zdůraznil Josef Jaroš.

Je povinností vlády zajistit elektrickou energii za přijatelné ceny 

Mluví se o podpoře domácností (i když i ta je považována za nedostatečnou), jak je to s podporou podniků a jak hodnotit současné kroky vlády co se týče energetické krize? „Jako zcela nedostatečné. Na tuto situaci jsme upozorňovali již od února 2022 příslušné ministry. Konkrétní návrhy zpracované společně byly předloženy v květnu, avšak klíčové problémy stále nejsou řešeny, přijatá opatření jsou kosmetického charakteru a podniky stále nemají žádné informace, jaké kroky vláda podnikne k jejich ochraně tak, jako to vidí u svých konkurentů či obchodních partnerů v okolních státech,“ sdělil.

„Jak jsem uvedl, jednáme již od února 2022 s příslušnými ministry – ministrem průmyslu a obchodu, ministrem financí, ministrem práce a sociálních věcí…, a to jak samostatně za AMSP ČR, tak společně s kolegy ze Svazu průmyslu a dopravy ČR, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Hospodářské komory ČR,“ prozradil Josef Jaroš.

Vysvětlil, co by dle něj měla vláda udělat. „Přehodnocení přístupu k realizaci opatření, která maximálně využijí Dočasný krizový rámec na pomoc firmám (konkrétně spuštění původně připravovaného kompenzačního programu), kterých se dotkl výrazně růst cen energie; opatření dle tohoto rámce pomohou i firmám čelícím vysokým nárůstům cen energií, zejména těm s vysokým podílem jeho spotřeb, přežít zimní období.“



„Na rozdíl od plynu a ropy může vláda razantně ovlivnit cenu a množství elektrické energie. Česká republika je vývozcem levné elektrické energie a je povinností vlády, zejména ve světle této krize, zajistit tuto energii za přijatelné ceny, když už naše firmy a občané čelí extrémně drahým cenám plynu a ropných produktů. Žádáme tedy, aby vláda i za cenu stažení se z lipské burzy nebo regulatorních zásahů do cen elektrické energie toto splnila,“ vysvětlil PL.cz Josef Jaroš.

Pokud padnou podniky, lidé přijdou o práci

Asociace zastupuje malé i střední podniky a živnostníky, kteří představují 99 % všech firem v České republice a zaměstnávají více než 2 miliony osob, tj. 61 % všech zaměstnanců v ČR. Před pár dny zaslali otevřený dopis vládě České republiky. „Vzhledem k neudržitelnému nárůstu cen energií, které již několik měsíců negativně dopadají na obrovské množství MSP v subdodavatelských řetězcích, jež jsou vyčerpány covidovým obdobím, vysokými cenami materiálů, dopady války na Ukrajině a růstem úrokových sazeb, nesouhlasíme s dosavadním postupem vlády, která nečiní žádné zásadní, rychlé a efektivní kroky k ochraně českých firem,“ sdělovali v něm.

„Z úst představitelů vlády i z médií vnímáme zacílení podpory na domácnosti, avšak žádnou podporu pro podniky. Pokud padnou podniky, lidé přijdou o práci a ani kompenzace vlády jim nepomůže k zaplacení všech jejich účtů, což může znamenat fatální následky a sociální nepokoje. V současné době skutečně řada firem hraje o své přežití v řádu měsíců a vláda tato varování přehlíží. Dosavadní prezentovanou pomoc vlády považují podnikatelé za zcela nedostatečnou,“ zdůraznili.

„Za řešení situace malé a střední podniky nepovažují připravované formy záruk za úvěry či úvěry samotné. Podnikatelé nemají o tento nástroj valný zájem, navíc je dle uvažovaných kritérií zřejmé, že pro většinu MSP nebude případný úvěr ani dostupný. Zásadní finanční pomoc podnikatelům byla vládou po téměř dvou měsících jednání odmítnuta a přijatá opatření jsou kosmetického charakteru, tedy v praxi na nic. Podniky stále nemají žádné informace, jaké kroky vlády podnikne k jejich ochraně tak, jako to vidí u svých konkurentů či obchodních partnerů v okolních státech,“ upozornili členové asociace.

„Důsledkem pak bude jednak naprostá nekonkurenceschopnost způsobená nikoliv podnikateli, ale vládou, následovat bude propouštění pracovníků, další snížení kupní síly lidí. O výsledné míře pnutí ve společnosti netřeba hovořit. Dalším dopadem, logickým důsledkem vládní nepomoci, bude přechod nemalé části podnikatelů do šedé zóny (v některých segmentech až 80 %) – pouze hotovostní platby, švarcsystém, ‚kreativní‘ účetnictví, rozklad platební morálky apod. Kromě ekonomického dopadu tak bude i velký morální dopad do ekonomické společnosti. Etika v podnikáni vezme za své i u těch, kteří byli dosud zodpovědní,“ vysvětlili.

„Žádáme proto Vládu ČR o neprodlené veřejné prohlášení firmám, jaká opatření budou přijata ke stabilizaci podnikatelského sektoru, případně o jasnou informaci, že na podnikatele, zejména malé a střední, kašle, a slova o maximální podpoře tomuto segmentu byla opět jen pustými frázemi, která z vládního programového prohlášení činí jen další z řady zbytečně popsaných papírů,“ uzavřeli v dopise vládě, pod kterým je podepsaný Josef Jaroš jako předseda představenstva AMSP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…