Hlas sdružení autodopravců proti mýtnému na silnicích nižších tříd: Znepříjemní život malým podnikatelům

25.06.2015 18:33

Mluvčí sdružení autodopravců ČESMAD BOHEMIA Martin Felix se vyjádřil k avízu ministra dopravy Dana Ťoka, který řekl, že pokud se na tom shodnou politici, dojde k rošíření mýtného i na silnice nižší třídy. „Opět se bude o důležité otázce pro podnikatele a živnostníky rozhodovat od stolu, bez odborné diskuze a hlavně bez hlasů těch, kteří mýtné platí,“ říká Felix.

Hlas sdružení autodopravců proti mýtnému na silnicích nižších tříd: Znepříjemní život malým podnikatelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Mýtný systém až donedávna nikoho nezajímal, nyní se o něm však diskutuje ve vysoké politice, nikdo se však neohlíží za názory dopravců a daňových poplatníků, všechno podle Felixe řídí komerční zájmy. A proto se opět objevila možnost zavedení mýta i na silnice nižších tříd.

Podle Felixe je mýtný systém určený pro „dálniční a rychlostní komunikace, které svým uživatelům přinášejí přidané výhody a jejichž vybudování je nákladné“. Zbylé komunikace jsou zahrnuty v silničních daních a daní z pohonných hmot, přičemž žádné výhody z nich neplynou. „Mýtné na nich by vedlo naopak jen k odčerpání peněz z velkého dálničního mýta bez dalšího efektu,“ říká Felix.

Jeho regulační funkce je také zcestná, jelikož „drtivá většina těžkých a tranzitujících kamionů využívá jen dálnice“. Navíc lze již zákonem zakázat tranzit v místech, kde hrozí objíždění placených zón.

„Tam, kde by mýtné nevydělávalo peníze pro rozvoj silnic, nemá smysl,“ vysvětluje Felix a dodává, že zavedení mýtného na silnicích nižší třídy by byl jen další krok, jak znepříjemnit život malým podnikatelům, kteří tyto silnice musí využívat, například pro zásobování jejich obchodů. A hlavně by mohlo mít špatný dopad na „regionální mikroekonomiku v podobě zdražování zboží a potravin“.

Žádá také snížení administrativní zátěže spojené s mýtem již existujícím a chce být součástí veřejné diskuze, která se týká jeho odvětví. „Chceme, aby nás politici brali vážně,“ končí svoje vyjádření Felix.

  • Kompletní vyjádření ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…