Hlas severu: Paroubek nechce být zlý na Cikány. A já vám řeknu proč...

24.01.2012 15:24

Národní socialisté v čele s expremiérem Jiřím Paroubkem pořádali v pondělí v Teplicích programový seminář zaměřený na problematiku sociálně vyloučených lokalit a romskou otázku. Vystupující kritizovali především údajné používání silných represivních opatření vůči Romům a sociálně vyloučených občanů. Tím se podle představitelů NS – LEV 21 nic nevyřeší a problémy to jen zhoršuje.

Hlas severu: Paroubek nechce být zlý na Cikány. A já vám řeknu proč...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

Pro tyto lidi je prý silně demotivující, když nemohou najít práci a v důsledku toho potom páchají trestnou činnost. Spolehlivé řešení by podle národních socialistů mělo být ve větší podpoře sociálních programů a neziskových organizací a vytváření nových pracovních míst.

Říci slovo Cikán je neslušné, stejně jako černoch

Jiří Paroubek také tvrdě zkritizoval ty, kteří veřejně používají slovo Cikán namísto pojmu Rom. Podle něho je nutné se při diskusích o této problematice přísně držet politické korektnosti, například tak, jako je nevhodné v Americe používat slovo černoch.

S tímto postupem zásadně nesouhlasí bývalý Paroubkův stranický kolega a senátor z ČSSD Vladimír Dryml. „Já jsem zásadně proti pozitivní diskriminaci a to, co Paroubkova strana navrhuje, jsou prvky pozitivní diskriminace. Ke všem českým občanům se musí přistupovat stejně,“ vzkázal směrem ke svému bývalému předsedovi senátor.

Preference jedné skupiny lidí podle něho pouze vyvolává další diskriminaci a další negativní nálady. Pakliže chce někdo romskou otázku řešit separovaně od otázky nezaměstnanosti třeba v severních Čechách, tak je to dle Drymlových slov zcela špatný přístup.

Neziskovky problémy neřeší, jen vysávají peníze

„Co se týká nevládních organizací, tak tam se peníze ztrácí neuvěřitelným způsobem. Ministerstva, která těm sdružením ty peníze uvolňují, neřeší žádnou kontrolu. A zejména právě u těch organizací, které se zabývají romskou otázkou, se ztrácejí peníze jak na běžícím pásu. Znám to z královéhradeckého kraje, kde je případ poslankyně Orgoníkové a takzvané občanské sdružení Rovné šance,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Vladimír Dryml.

Tato problematika je podle něho dobrý byznys pro různá občanská sdružení a částečně k tomu prý přispívá i Evropská unie. „Namísto toho, aby se peníze z EU na podporu nezaměstnanosti čerpaly pro české občany, tak unie vyčleňuje určitou část prostředků jenom na podporu Romů. Takový přístup je velmi špatný, je to chyba. Ve chvíli, kdy se preferuje určitá skupina obyvatel, je otázkou, zda se tím neporušuje zákon. Tady dochází ke kolizi s Ústavou České republiky,“ je přesvědčen sociálně-demokratický senátor.

Ten považuje za nutné, aby bylo co nejdříve kompletně zveřejněno, kolik miliard z peněz daňových poplatníků v České republice ročně plyne na řešení romské otázky.

Expremiér a předseda Národních socialistů – Levice 21.století Jiří Paroubek se také neopomněl opřít do senátora a primátora Teplic Jaroslava Kubery z ODS, který ve svém městě romskou problematiku neřeší a pokud ano, tak se prý Romů pouze zbavuje a stěhuje je jinam. Kuberu přirovnal k „tomu pánovi z hnutí Severočeši“, tedy senátoru Jaroslavu Doubravovi, který se romskou problematikou dlouhodobě zabývá.

Senátor Kubera za tím však vidí pouze Paroubkovu snahu získat si nové voliče a jeho kritiku důrazně odmítá. „Všechno to jsou jenom Paroubkovy snahy získat nějaké hlasy. Každý vidí, že v Teplicích na rozdíl od Šluknovska a jiných míst s Romy žádné výrazné problémy nejsou. Ne, že by nebyly žádné problémy, ale nejsou tam žádná ghetta,“ opáčil na kritiku Kubera.

„V Teplicích to řešíme tak, že velmi podporujeme Salesiány, kteří s tou komunitou intenzivně pracují a mají dobré výsledky. Proto je z městského rozpočtu intenzivně podporujeme, protože to dělají dobře,“ uvádí příklad spolupráce teplický primátor.

Vyčůránkové, co se přiživují na dotacích

Rozhodně prý nijak nepodporují každou neziskovou organizaci a občanské sdružení, které si řekne, protože většinou jsou to dle jeho vyjádření jen vysavači obecního a státního rozpočtu. „Založení takového sdružení je bohužel hrozně jednoduché, proto tu máme inflaci takových organizací. Oni dobře vědí, že z těchto grantů se dá velice dobře žít, aniž by vyvíjeli jakoukoliv činnost,“ vidí problém Jaroslav Kubera.

Důkazů je k tomu podle něho po celé republice tisíce. „Do hospodaření těch sdružení v podstatě nikdo nevidí, oni nikomu nic nevykazují a tváří se jako spasitelé světa. Ve většině případů to ale jsou vyčůránkové, kteří jen těží z toho, že z různých fondů EU a jiných nadací je hrozně snadné získat peníze,“ rozčiluje se senátor.

„My k nim přistupujeme velmi vstřícně, necháváme je na pokoji a oni nechávají na pokoji nás. Já pana Paroubka nerad komentuji, ale nám mnohem větší problémy dělají ubytovny některých Paroubkových lidí, kteří se živí tím, že rozdělují o sociální dávky, a dokonce ten balíček paní hejtmanky navrhuje, aby se peníze rovnou posílaly majitelům. To je ale úplná zhovadilost, protože tím pádem by to bylo ještě mnohem horší,“ domnívá se.

Paroubek jen plive, hlasy si tím nezíská

Kubera prý nemá ve zvyku komentovat své oponenty, dělá si svoji kampaň a přesvědčuje lidi o svých názorech. „A nedělám to, co oni, že plivou na někoho jiného. Neslyšel jsem, co na té konferenci řešili a je mi to v podstatě úplně jedno,“ reagoval na Paroubkovy útoky k jeho osobě Kubera.

„Musím se ale ohradit, že bychom Romy nějak stěhovali a podobně. To jsou naprosté bláboly, kterými si Paroubek chce získat voliče, které tím ale stejně nezíská,“ myslí si Kubera.

Senátor Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz zase odmítá, že by bylo nevhodné používat slovo Cikán. „Pokud pan Paroubek tvrdí, že se nesmí používat slovo Cikáni, doporučoval bych mu, aby si přečetl Ottův slovník naučný, kde by se o tomto označení dověděl velmi zajímavé informace. Navíc ani já, ani celá řada Cikánů na tom slově nevidí nic hanlivého. Celá řada Cikánů se pupínkuje z toho, když je někdo oslovuje jako Romy. Oni často tvrdí‚ já nejsem žádnej Rom, ale Cikán‘,“ zmiňuje pro ParlamentníListy.cz Doubrava.

„Samozřejmě si jsem vědom toho, že mají ztíženou situaci ohledně případného hledání práce, ale pan Paroubek už zřejmě nevidí příčinu toho, proč mají na trhu práce horší podmínky. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že kdyby s dávkami, které dostávají, uměli hospodařit, tak nepotřebují krást a nemuselo by se dít to, čeho jsme neustále svědky. Nehledě na to, že i kdyby se museli tímhle způsobem ‚živit‘, tak nepochopím, jak je možné, že jim prochází například krádeže kabelů ze zabezpečení vlakové dopravy nebo součástí kolejového svršku a tak podobně,“ uvádí senátor známé případy.

Problém je v benevolentních zákonech

Vinit z toho ale podle Doubravy nemůžeme pouze Romy. „Vidím tady i vinu ve výkupnách železa a tedy i v legislativě. Jak je možné, že výkupny od nich tyhle věci vykupují, přestože musí jasně vědět, že to pochází z trestné činnosti, a jak je možné, že taková výkupna není okamžitě uzavřená? Když tam někdo přinese poklop ze silniční spustě, byť třeba rozbitý, tak je jasné, že k němu nemůže přijít normálně,“ podivuje se Jaroslav Doubrava.

Celkově ale zvýšit rozpočet na sociální programy prý nic neřeší. Problém je dle jeho vyjádření v nevzdělanosti těch lidí. „I když je nutno říci, že dnes už to nejsou jen Romové, už se k nim přidávají i ostatní lidé. Myslím si ale, že první příčina tohohle, že ti lidé nemají žádnou kvalifikaci,“ vidí příčinu senátor Severočechů.cz

„Pravdou ale je, že obce by mohly místo toho, aby platily velké peníze firmám za úklidy komunikací, by tu práci mohly dát právě těmhle lidem a platit za to jim. O těchto řešeních já ovšem mluvím už dlouhou dobu, ale nikdo se toho nechce ujmout,“ konstatoval znechuceně Jaroslav Doubrava.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …