Hlas z prestižní americké univerzity k sankcím: Nepříjemné dopady na Evropu, zlé dopady na Rusko. A svět, který se významně změnil

04.08.2014 9:42

Ředitel Evropských a euroasijských studií na prestižní Johns Hopkins University Erik Jones upozorňuje, že sankce negativně ovlivní nejenom ruskou, ale i evropskou ekonomiku. Přesto za rozhodnutí uvalit sankce na Rusko evropské lídry chválí.

Hlas z prestižní americké univerzity k sankcím: Nepříjemné dopady na Evropu, zlé dopady na Rusko. A svět, který se významně změnil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Třetí kolo sankcí bezpochyby negativně ovlivni ruské hospodářství. Vláda přijde o značný příspěvek pocházející od firem a bank operujících na západních finančních trzích. I kdyby však tyto sankce nakonec přivedly Rusko k rozumu, měla by být Evropa při jejich používání coby přesvědčovacího argumentu příště opatrnější. Role EU coby světového bankéře umožňuje sice tento nástroj využívat velmi efektivně, ale zároveň tak hrozí, že se mimoevropské země pokusí vytvořit alternativnější modely financování, upozorňuje Jones na možná rizika plynoucí ze sankcí. 

Už v krátkodobém horizontu se podle jeho názoru ruská ekonomika dostane kvůli sankcím do velmi složité situace. „Podle některých odhadů přijde pět největších státem vlastněných bank v příštím roce o dvacet pět miliard eur. Bez přístupu na kapitálové trhy v USA a Evropě budou muset tyto banky hledat podporu u Centrální ruské banky či začít hledat věřitele na asijském kontinentu. Rusko bude čelit poklesu poptávky po rublu a nadměrnému čerpání devizových rezerv Centrální banky," míní Jones. 

Sankce však podle něj významně ovlivní také samotnou Evropu. „Jako první pocítí jejich negativní dopady Londýn, kde operuje mnoho ruských finančních institucí i společností z nejrůznějších odvětví průmyslu. Jen o něco málo později pocítí dopady sankcí ve Francii, Itálii a Rakousku. Ve výčtu nejvíce postižených zemí bychom také neměli zapomínat na Maďarsko," je přesvědčen Jones. 

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

V delším horizontu se tento nepříznivý trend rozšíří na celý evropský trh. Jeho důsledkem bude snížení investic i spotřeby. Celoevropský trh zaznamená s největší pravděpodobností razantní pokles a to bude znamenat zastavení růstu ekonomiky nejenom pro tradiční exportéry typu Německa, ale pro všechny státy s Ruskem sousedící. „Evropští lídři prosazující tvrdé sankce kalkulují s tím, že růst ekonomiky Evropy je důležitější pro Rusko než naopak," domnívá se Jones. 

Evropští lídři prostřednictvím sankcí podle Jonese vysílají signál, že vzájemnou finanční propojenost dnešního zglobalizovaného světa lze velmi dobře využít jako nátlakový nástroj na jakoukoli zemi na světě. „Své by o tom mohli vyprávět v Íránu. Právě firmy z Íránu nejvíce pocítily ztráty způsobené jejich závislostmi na západních bankách. Íránské banky zase musely čelit ztrátám, které jim způsobilo zamezení přístupu do mezinárodního bankovního systému SWIFT," předkládá Jones konkrétní příklady. 

„Čína velmi pozorně sledovala neblahý osud, který stihl některé země, na něž Západ uvalil sankce. Proto začala hledat alternativní cesty, jak se zbavit své závislosti na západních trzích velmi rychle. Proto v takové míře podporuje mezinárodní měnu oproti dolaru a nevyužívá v takové míře přístup do SWIFT. To všechno jí zajišťuje vyšší odolnost proti případným sankcím ze Západu. Případ Ruska bude inspirovat i další mimoevropké země ke hledání alternativních zdrojů financování. To je očekávaný krok," věří Jones.

Rusko se nyní nachází ve fázi horečnatého hledání alternativ, které by omezily jeho závislost na evropských finančních trzích na minimum. Aby se napříště vyhlo možnosti stát se terčem daších sankcí. Následkem třetího kola sankcí nepochybně dojde k duplikaci trhů a světová ekonomika se stane méně stabilnější i efektivnější. „Ruská ekonomika bude napříště více uzavřená, ale my ostatní se budeme mít kvůli tomu hůře," konstatuje Jones. 

Přes zřejmé negativní dopady sankcí na evropskou ekonomiku je podle Jonese jisté, že sankce splní svůj účel. Evropští lídři si zaslouží mimořádnou pochvalu za to, že se k uvalení sankcí odhodlali. Přestože museli tušit, že se Evropě z ekonomického hlediska nevyplatí. „Projednou zvítězily ideologické principy nad penězi. Je ovšem důležité už nyní hledat varianty, jak postupovat dál, až se vztahy mezi Ruskem a Evropou opět dají do pořádku. Evropští lídři budou muset hledat přesvědčovací nástroje, jak odradit Rusko od dalšího uzavírání své ekonomiky před světem," píše v závěru svého komentáře Jones. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…