Hlásali svobodu, končí potupně zakládáním cenzorských úřadů. Poučení z krachu liberálního estabilishmentu

29.01.2017 19:17

Politolog Tomáš Haas se ve svém exkluzivním komentáři pro server ParlamentníListy.cz zamyslel nad sebevraždou establishmentu.

Hlásali svobodu, končí potupně zakládáním cenzorských úřadů. Poučení z krachu liberálního estabilishmentu
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

„Wall Street Journal konečně přišel na to, proč Donald Trump vyhrál volby, proč stará rétorika lidských práv, svobody, tolerance a demokracie tentokrát masově nezabrala. Ztratila věrohodnost spolu s politickým a mediálním establishmentem, který na té rétorice stavěl své úspěchy a již dávno zapomněl, co ta slova znamenají,“ poznamenal úvodem Haas s tím, že to neplatí jen pro Ameriku, ale stejná vlna se šíří Evropou. 

Původní text ZDE.

Rozebral mimo jiné plán nového republikánského prezidenta Donalda Trumpa na dvojitý plot na jižní hranici Spojených států a zastavení veškeré imigrace ze zemí, které podle jeho slov „vyvážejí“ terorismus. Podle něj jsou tyto plány dramatickou a závažnou politikou. „Jsou ale zároveň i prostředkem pro utišení bolesti. Poselství občanům a voličům zní: ‚Vaše dny úzkosti a obav jsou za vámi. Budeme znovu jednotným národem, který má sám o sobě jasno‘,“ všímá si Haas slov Sohraba Ahmariho právě ve Wall Street Journal.

Ten poukázal i na Marine Le Penovou ve Francii, maďarského Viktora Orbána. Ale jak dodává, politici „středu“ už začínají znít podobně. „Někteří, jako Angela Merkelová, jsou stále spoutáni svým dosavadním postojem, ale jiní, jako Theresa Mayová, nizozemský premiér Mark Rutte a francouzský prezidentský kandidát François Fillon, jsou daleko více otevření. Všem dochází, že veřejnost opravdu chce drasticky omezit imigraci,“ zmiňuje ještě Haas Ahmariho slova a dává mu za pravdu. 

„Pravdu má i v tom, co mu z toho vyplývá – za porážku liberální politiky si mohou liberální politici sami,“ zkonstatoval s tím, že si ji zavinili tím, že arogantně a zpupně odmítali politickou debatu či ostrakizovali oponentní názory. 

„Výsledkem je odcizení, ztráta důvěry etablovaných politických stran a etablovaných politiků,“ dodal. 

Závěrem zkonstatoval, že liberálové nevyhráli v politické diskusi. „Něco takového jako svobodná politická diskuse nikdy nepřipustili. Liberálové zabili svobodnou diskusi a zavinili svůj vlastní pád v Evropě i v Americe. O tom, že se vůbec nepoučili a že ideály jako svoboda, demokracie a tolerance jsou jim stále stejně cizí, svědčí i to, že se snaží svůj monopol na pravdu zachránit zakládáním ve všech zemích Západu cenzorní úřady,“ sdělil se slovy, že to bude ještě horší. Nejde, jak se domnívá, jen o migraci a migrační politiku. 

„Jde o charakter našeho státu, jde o to, jestli demokracie, svoboda a tolerance zůstanou jejími základními hodnotami, nebo se z nich opět stanou mrtvá slova bez obsahu. A jde, věřte tomu, nebo ne, i o budoucnost samotného liberalismu. Buďme připraveni,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …