Hlasování ANO je ostuda, faleš a pokrytectví. Opozice řádí po neúspěšném pokusu sesadit Okamuru

07.03.2018 22:59

Kvůli tomu, že poslanci ANO, SPD a KSČM nepřipustili diskusi o odvolání předsedy hnutí SPD Tomia Okamury z funkce místopředsedy Sněmovny kvůli jeho výrokům o romském táboře v Letech, označil bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hlasování ANO za hanbu. A nebyl jediný, kriticky se na účet ANO vyjadřovala i řada dalších, například podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska svým středečním postojem ANO podpořilo extremismus a nesnášenlivost.

Hlasování ANO je ostuda, faleš a pokrytectví. Opozice řádí po neúspěšném pokusu sesadit Okamuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Snahu o Okamurovo odvolání iniciovala KDU-ČSL kvůli jeho výrokům o koncentračním táboře v Letech. Lidovcům se nepodařilo tento návrh prosadit minulý týden na řádnou schůzi, a shromáždili proto dostatek podpisů pro schůzi mimořádnou. Server iROZHLAS.cz informoval, že z poslanců ANO však schůzi podpořil jen Rostislav Vyzula, který za to od opozičních politiků sklidil potlesk.

Dalším, kdo nešetřil kritikou, byl místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan, podle kterého Sněmovna zažívá legitimizaci překrucování historie. Předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi vadilo, že nevystoupil Okamura ani žádný člen vlády. „Babišovo hnutí ANO spolu s komunisty zabránilo projednávání odvolání Okamury za jeho rasistické výroky a zpochybňování romského holokaustu. Hanba a ostuda!“ napsal na Twitteru bývalý premiér Sobotka. „Vždyť mají odvolatelnost politiků v programu a ve jménu demokratická. Tomio Okamura ‚hrdinně‘ ani nevystoupil,“ uvedl na sociální síti předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda KDU-ČSL Bělobrádek se nemohl smířit s tím, že místo Okamury promluvil s přednostním právem jen místopředseda SPD Radim Fiala. Navíc podle něj přečetl projev plný „nesmyslů, lží a blbostí“. Nelíbilo se mu ani to, že se nijak nevyjádřil ani žádný z ministrů. „Nikdo z vlády nevystoupil a nehlasoval pro diskusi včetně těch, kteří SPD pokrytecky kritizují,“ dodal s tím, že nenávist se může obrátit i dovnitř stran, které ji šíří.

Původní zdroj ZDE.

Kritiku sklidil podle některých politiků i odehrávající se paradox, když během hlasování o odvolání Okamury navštívil Babiš romské muzeum. „Na jedné straně je Babiš v romském muzeu, na druhé straně poslanci jeho hnutí neumožnili ani diskusi – vnímám to jako pokrytectví a faleš,“ uvedl předseda sněmovního klubu lidovců Jan Bartošek. A souhlasili s ním i někteří poslanci TOP 09, kteří tento Babišův počin shledávají také pokryteckým. „Kdo podporuje extremismus a šíření nenávisti, je stejný jako ten, kdo se toho dopouští sám,“ řekl Kalousek.

„Všichni, kteří u sebe mají červený křížek, nechtěli připustit diskusi o odvolání člověka, který zastupuje Poslaneckou sněmovnu a zpochybňuje holokaust. Silný moment pro každého občana naší země,“ uvedl šéf hnutí STAN Petr Gazdík, když sdílel výpis hlasování o programu schůze.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…