Hlasování pro Green Deal? Toto vytáhl europoslanec na pozadí protestu zemědělců

16.02.2024 15:58 | Monitoring

Europoslanec Ivan David (SPD) podporuje protesty zemědělců, které v poslední době zaplavily téměř všechny státy Evropské unie. Zemědělcům totiž podle Davida neustále rostou výdaje a klesají zisky, a to zejména kvůli pravidlům spojeným s Green Dealem. A tak David před blížícími se eurovolbami připomíná, že europoslanci SPD byli téměř jediní z českých zástupců, kteří v roce 2020 hlasovali proti přijetí Green Dealu.

Hlasování pro Green Deal? Toto vytáhl europoslanec na pozadí protestu zemědělců
Foto: FCB
Popisek: Zemědělské protesty

Masivní zemědělské protesty v posledních měsících proběhly v Německu, Belgii, Francii a chystají se také v Česku. Europoslanec Ivan David se nespokojenosti zemědělců nediví. „Zemědělci protestují po celé Evropské unii. Je to pochopitelné. Rostou jim náklady a klesají příjmy. Ale také narůstá administrativa a život jim komplikují požadavky projektu ‚z pole na vidličku‘, což je součást zhoubného projektu Green Deal,“ vyjmenovává David problémy zemědělců v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

„Vedle toho Evropská komise protlačuje další a další mezinárodní smlouvy umožňující do Evropské unie dovážet stále více zemědělských produktů z mimounijních oblastí, například z Nového Zélandu, Chile, Keni, Ukrajiny, a další smlouvy jsou připraveny,“ upozorňuje David, že evropští zemědělci mají stále větší konkurenci.

Výkup potravin obchodními řetězci ale přitom neodpovídá rostoucím nákladům zemědělců. „Maloobchodní řetězce patřící nadnárodním korporacím odmítají platit vyšší výkupní ceny za nákup od zemědělců, ačkoli zemědělcům rostou náklady. Zvyšují se ceny elektřiny, pohonných hmot, osiv, hnojiv, pesticidů, nájmů, pojištění, práce atd.,“ pokračuje David ve výčtu problémů farmářů.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí
Navíc je tu Green Deal, který na zemědělce navalil další množství likvidačních příkazů a zákazů. „Green Deal předepisuje zemědělcům nechávat 4 % půdy ladem, snižovat množství minerálních hnojiv o 20 % a pesticidů o 50 % bez ohledu na to, kolik se jich v jednotlivých zemích doposud používá. To je další znevýhodnění naší země,“ vysvětluje europoslanec, že teprve po masivních protestech napříč zeměmi začínají probíhat v Evropském parlamentu rozpravy s místopředsedou komise Šefčovičem, ačkoliv tyto rozpravy zatím nic nepřinesly.

Hlavní vinu na tom prý nese projekt Green Deal, a tak David připomíná, kdo v roce 2020 hlasoval pro jeho přijetí. „Hlasovalo 713 poslanců, z toho bylo 482 poslanců pro přijetí Green Dealu. Za Českou republiku hlasovali PRO Green Deal poslanci za Piráty, TOP 09, Starosty a dokonce i poslanci za ANO. Lidovci se zdrželi, a tím pomohli schválení. Pro hlasovala celá frakce Zelených, socialistů a liberálů. Poslanci zvolení za SPD hlasovali PROTI,“ připomněl David s tím, že Green Deal nemá žádné pozitivní důsledky, ale zato mnoho negativních dopadů.

„Jestliže politici nevěděli, k čemu Green Deal povede, a přesto pro něj hlasovali, jsou nezodpovědní nebo hloupí. Jestliže pro něj hlasovali, přestože věděli, k čemu to povede, chybí jím odvaha, což by měl být hlavní kvalifikační předpoklad lidí, kteří se ucházejí o hlasy voličů,“ uzavírá David.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …