Hlasovat o vydání Babiše až příští týden je pozdě, říkají jasně Piráti

16.01.2018 14:11

Piráti chtějí dnes před jednáním o důvěře vládě hlasovat o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Pokud se jim to nepodaří prosadit, chtějí tento bod zařadit na středeční jednání Sněmovny. Hlasování až příští týden, jak zaznívá z ANO, by podle Pirátů bylo příliš pozdě. Zprávu přinesla ČTK.

Hlasovat o vydání Babiše až příští týden je pozdě, říkají jasně Piráti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek na tiskové konferenci řekl, že se rozhodnutí v policejní žádosti o vydání Babiše a Faltýnka natahuje a že Piráti s tím nesouhlasí. Podle něj je třeba, aby všichni občané měli stejná práva a aby se Babiš s Faltýnkem díky poslanecké imunitě nemohli stíhání vyhýbat. Za důležité Michálek označil to, že v mandátovém a imunitním výboru podpořily vydání obou poslanců ANO zástupci všech stran s výjimkou vládního hnutí, to podle něj ukazuje, že Sněmovna policejní žádosti patrně vyhoví.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš také potvrdil, že Piráti nedají důvěru menšinové vládě ANO. Nechtějí s ANO spolupracovat ani při druhém pokusu o sestavení vlády a v souladu se svou strategií, kterou přijali před volbami, hodlají být konstruktivní opozicí.

Bartoš také doufá, že prezident Miloš Zeman bude trvat na svém požadavku, aby Babiš před druhým pokusem o sestavení vlády prokázal, že má ve Sněmovně podporu nejméně 101 poslanců. Zároveň věří, že na jednání o nové vládě bude dost času a že Zeman nejmenuje nového premiéra ještě před druhým kolem prezidentských voleb, které se konají 26. a 27. ledna.

Piráti budou na schůzi Sněmovny také chtít zabránit zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM) předsedou komise, která kontroluje činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vadí jim, že se Ondráček jako příslušník předlistopadové policie podílel v roce 1989 na násilném potlačování protikomunistických demonstrací. Pokud Ondráček nebude zvolen, navrhnou Piráti vlastního kandidáta do čela komise. Bude to buď Bartoš, nebo poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…