Hlavně ať to dobře vypadá? Časopis se vysmál Andreji Babišovi

24.03.2014 12:51

Babišovy zdravotnické návrhy jsou líbivé, ale impotentní. Takovýto podtitul nese komentář v týdeníku Euro k návrhům a radám ministra financí pro zdravotnictví. Jsou v podstatě dva: Zveřejňovat smlouvy pojišťoven s poskytovateli a zajistit centrální nákup zdravotnických přístrojů a materiálů pro státem řízené nemocnice.

Hlavně ať to dobře vypadá? Časopis se vysmál Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Obě doporučení jsou podle komentáře v týdeníku Euro líbivá. „O jejich účelnosti a dotažení do funkčního konce lze ale úspěšně pochybovat,“ píše Adéla Čabanová. Na mysli má ono doporučované zveřejňování smluv a centrální nákupy pro státem řízené nemocnice. To si totiž ministr financí klade jako podmínku, aby uvažoval o dalších penězích pro zdravotnictví.

V komentáři „Hlavně ať to dobře vypadá“ autorka vyzdvihuje skutečnost, že zveřejnění smluv už na popud ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) zpracovává Všeobecná zdravotní pojišťovna. Připravuje ho od nástupu nové vlády a už oznámila, že se na internetu smlouvy začnou objevovat od dubna. Dříve prý zveřejňování bránila ochrana citlivých dat a osobních údajů. Pojišťovna prý změnila právní postoj a informace ze smluv zdravotních pojišťoven s poskytovateli lékařské péče lze tak jen přivítat. Dozvíme se z nich například, jaké úhradové podmínky má ta která nemocnice či poliklinika. Samotné zveřejnění smluv ale podle Čabanové nepovede k hospodárnějšímu nakládání s veřejnými prostředky.

Přenesením odpovědnosti zcela změní motivaci a možnost kontroly

Andrej Babiš (ANO) se rozhodl ministrovi Němečkovi radit i v oblasti nákupů pro zdravotnická zařízení. Jejich centralizace je prý nápad převzatý ze soukromého prostředí. Komentátorka časopisu Euro klade otázku, proč se takto ušetří peníze. „Nejen tím, že jako větší odběratel dostane slevu. Především přenesením odpovědnosti zcela změní motivaci a možnost kontroly,“ míní Čabanová a dodává, že primář ani ředitel nemá žádný prospěch z toho, když budou nakupovat nejlevněji. K úsporám však podle ní nepovede převedení pravomocí na ministerského úředníka. „Ať se politici u soukromníků poučí spíše v tom, jak svoje lidi motivují ke společnému zájmu na finančním zdraví nemocnic,“ napsala komentátorka.

Adéla Čabanová píše, že ministři financí byli pro resort zdravotnictví vždy důležití, ale tentokrát kritizuje Babišovo veřejné radění a doporučování ministrovi zdravotnictví, co má dělat. To tu prý ještě nebylo! V komentáři autorka zpochybnila účelnost obou záměrů a psala o jejich líbivosti spíš než účinnosti. „Po Babišově zdravotní exkurzi se bude ministr Němeček nejspíš všude zaštiťovat transparentností a bojem proti nehospodárnosti. Co uspokojí ministra financí, nemusí být ale nutně přínosem pro systém. I za krásným štítem se může skrývat šunt,“ uzavírá komentátorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…