Hlavní hygienička vysvětlovala: V hobby marketu nejste tak dlouho jako v kostele, proto jsme je otevřeli. Roušky nejspíš až do podzimu

13.04.2020 18:32

Do pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu zavítala hlavní hygienička Jarmila Rážová. Posluchačům mimo jiné vysvětlila, proč vláda v čase Velikonoc kývla na otevření hobby marketů, ale kostely nechala zavřené. Poté lidem sdělila, že se sice naše situace vyvíjí slibně, ale prý rozhodně nemáme vyhráno.

Hlavní hygienička vysvětlovala: V hobby marketu nejste tak dlouho jako v kostele, proto jsme je otevřeli. Roušky nejspíš až do podzimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé využili slunečné počasí a i přes trvající epidemii koronaviru vyrazili k Vltavě

„Já jsem viděla, když jsem jela po Praze, že občané dodržují ta základní nařízení, chodí s rouškami a udržují odstupy,“ uvedla hygienička. Jedním dechem však dodala, že v médiích četla o porušování zákazů v hobby marketech. Jenže v žádném nebyla, takže prý nemůže přispět nějakou vlastní zkušeností.

Poté obyvatele nabádala, aby dál dodržovali nařízení vlády. Došlo i na vysvětlení, proč vláda kývla na otevření hobby marketů, ale v čase největších křesťanských svátků nechala uzavřené kostely. „Já si myslím, že ten pobyt v tom hobby marketu není nikdy tak dlouhý, jako by byl pobyt věřících během mše. To je ten hlavní důvod,“ vysvětlovala.

To, jak moc lidé během Velikonoc porušovali nařízení vlády, poznáme za nějakých deset dní, až se projeví, či neprojeví nárůst osob napadených koronavirem.

V tuto chvíli podle dámy rozhodně není namístě hýřit předčasným optimismem. Už proto, že o koronaviru vlastně zatím nemáme moc informací a nevíme, jak se může za čas chovat. I proto se musí nadále dávat pozor nejen v domovech pro seniory, neboť senioři stále patří k nejohroženějším lidem. Proto se u lidí s podezřením na koronavirus nařizuje izolace, rozsáhlá dezinfekce těchto domů a tak podobně.

Stranou nenechala ani tzv. chytrou karanténu, která se rozbíhá v Brně, ale také ve středních Čechách či v Moravskoslezském kraji. Chytré technologie mají pomoct nalézt kontakty na osoby, které mohly přijít do kontaktu s nakaženým člověkem.

Zmínila i možný návrat studentů do škol. Za nějakých podmínek se děti do školy vrátí, ale je to nastaveno tak, aby tam nevzniklo velké epidemiologické riziko. Půjde o menší skupiny. Je otázka, jestli bude obnovena povinná školní docházka. Myslím si, že spíše ne,“ uvedla hygienička.

Kompletně se tedy školy pravděpodobně otevřou až 1. září. Dříve je třeba do škol pustit studenty, kteří studium zakončují, jako jsou maturanti, končící vysokoškoláci a tak podobně.

Nakonec prohlásila, že roušky možná budeme nosit ještě na podzim. „Myslím si, že ano,“ konstatovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…